Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς – Κοτυχίου: “Μια λωρίδα ζωής”

Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, σε μια «μύτη» προικισμένη από το Θεό, βρίσκεται το δάσος της Στροφιλιάς. Σαν λωρίδα από κουκουνάρια χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο πέλαγος.
Λοφίσκοι από άμμο κατά μήκος της ακτής σμιλευμένοι από το κύμα και τα θαλάσσια ρεύματα σχημάτισαν στο πέρασμα του χρόνου τη λίμνη του Πρόκοπου και τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι, δημιουργώντας μαζί με το δάσος της Στροφιλιάς ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον: ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων που προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura. Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα, απαράμιλλης αισθητικής και οικολογικής σημασίας, ενσωματώνει τις αξίες της ελληνικής φύσης: το πευκόδασος, την άμμο και το γαλάζιο του πελάγους.
Ένα υπέροχο μείγμα πεύκων, κουκουναριάς, θάμνων και μιας οργιάζουσας πανίδας που περιλαμβάνει θαλάσσιες και στεριανές χελώνες, αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, κουνάβια, βίδρες αλλά και πουλιά όπως κουκουβάγιες, νερόκοτες, φαλαρίδες, αλκυόνες και άλλα πολλά αποτελούν τους «κατοίκους» του δάσους της Στροφιλιάς!

Με το πρώτο βήμα του επισκέπτη στο δάσος οι αισθήσεις “πιάνουν δουλειά”. Η πιο μεγάλη έκπληξη, όμως, για τον κάτοικο της πόλης είναι οι μυρωδιές! Κλείστε τα μάτια και αφεθείτε στην αρωματική παλέτα του μοναδικού αυτού δάσους της Μεσογείου.

Φωτογραφία: Χάρης Χριστόπουλος (πηγή, http://drflight.blogspot.gr)

Πεύκο, κέδρος, θυμάρι, μυρτιά και φασκόμηλο ανακατεύονται προσφέροντας ένα ταξίδι πνευματικής χαλάρωσης και σωματικής αναζωογόνησης. Μην αρκεστείτε όμως μονάχα σε αυτή την εμπειρία.
Ακολουθήστε τα μονοπάτια του δάσους και ανακαλύψτε μία ακόμη έκπληξη. Τα πεύκα διαδέχονται τις κουκουναριές –τα δέντρα που δίνουν στο δάσος το όνομά του, καθώς “στροφιλιά” σημαίνει κουκουναριά– και στη συνέχεια ανοίγονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη οι αμμόλοφοι και οι αμμοθίνες. Ένας δυτικός άνεμος είναι υπεύθυνος για αυτό το θαύμα. Ο Μαΐστρος, ο γλύπτης του τοπίου της Στροφιλιάς, δημιουργεί αμμόλοφους με χαρακτηριστική κυματοειδή μορφή σε όλο το μήκος και πλάτος της παραλίας που ντύνει το δάσος.
Η περιοχή είναι, επίσης, φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια, ενώ το σύμπλεγμα της Στροφιλιάς, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της λίμνης του Πρόκοπου συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα του Πάπα. Το όνομα “Πάπας” δεν της δόθηκε τυχαία, καθώς λέγεται ότι επί Ενετοκρατίας το Βατικανό τροφοδοτούνταν από εδώ με λαχταριστές τσιπούρες. Κερδισμένοι θα βγουν και οι πεζοπόροι από την επίσκεψη στη Στροφιλιά με πολλές διαδρομές που περνούν από ποικίλους βιότοπους, καθώς και χαμηλά υψώματα με πιο σημαντικά τα Μαύρα Βουνά. (ΠΗΓΗ: www.visitgreece.gr)

Χλωρίδα και πανίδα στο στόχαστρο!

Η περιοχή «Δάσος Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου» αποτελεί πλέον ένα από τα 26 Εθνικά Πάρκα της χώρας μας για τα οποία έχει συσταθεί Φορέας Διαχείρισης (Ν. 3344/2002) και λόγω της εξαιρετικής της σημασίας προστατεύεται από την εθνική αλλά τη διεθνή νομοθεσία. Είναι μια από τις 11 περιοχές της Ελλάδας που αποτελούν Υγροτόπους Διεθνούς σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση Ramsar. Τμήμα της περιοχής έχει ενταχθεί στο Δίκτυο «NATURA 2000» ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και ολόκληρη η περιοχή είναι προτεινόμενη Ειδική Ζώνη Διατήρησης σύμφωνα με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ που αφορά στη διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων, της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας.

Τα όρια της ευρύτερης περιοχής εκτείνονται από το ακρωτήριο του Αράξου (Ν. Αχαΐας) μέχρι πριν από τα Λεχαινά (Ν. Ηλείας) και περικλείουν μια λωρίδα γης μήκους 30 χλμ. Και κυμαινόμενου πλάτους από 0,5 έως 4χλμ. Η προστατευόμενη περιοχή έχει έκταση 51700 στρ. και αποτελείται από τις λιμνοθάλασσες Αράξου, Προκόπου και Κοτυχίου, το έλος της Λάμιας, τους λόφους των Μαύρων Βουνών (240 μ.), το δάσος της Στροφυλιάς και τις θίνες (αμμόλοφους) σε όλο το μήκος της παράκτιας ζώνης.

Οι υγρότοποι αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα για την υδρόβια ορνιθοπανίδα, για πλήθος αμφιβίων και ερπετών καθώς και για υδρόβια και αλόφιλα είδη χλωρίδας. Οι λιμνοθάλασσες φιλοξενούν τον χειμώνα και την άνοιξη πληθυσμούς υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (πάπιες κ.α.) που ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες. Οι βραχώδεις πλαγιές των Μαύρων Βουνών αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά. Το δάσος της Στροφυλιάς απλώνεται σε έκταση 20.000 στρεμμάτων και αποτελεί το πιο εκτεταμένο δάσος κουκουναριάς στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η ποικιλία των ενδιαιτημάτων που παρατηρούνται στην περιοχή επιτρέπει την ύπαρξη πλήθους ειδών χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα διεθνώς (π.χ. Καλαμοκανάς, χερσαίες χελώνες). (ΠΗΓΗ: www.larissos.gov.gr)

Παρόλ’ αυτά παρατηρούνται συνεχώς αυξημένα κρούσματα λαθροθηρίας, κυρίως λαγού,  στην ευρύτερη περιοχή που περικλείει το οικοσύστημα του δάσους Στροφυλιάς, στα όρια μεταξύ Ηλείας και Αχαίας. Οι παράνομοι κυνηγοί εκμεταλλευόμενοι την «απόκρυψη» που παρέχει η μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει το δάσος της Στροφυλιάς, επιδίδονται τις νυχτερινές ώρες με προβολείς στο κυνήγι του λαγού, προκαλώντας έτσι σημαντική ζημιά στο οικοσύστημα στο οποίο απαγορεύεται το κυνήγι, βάσει και των περιορισμών της συνθήκης RAMSAR, του προγράμματος NATURA κ.α.

Παρά τους ελέγχους που γίνονται από τους θηροφύλακες και άλλες αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων , οι λαθροθήρες στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί αφού δεν κυνηγούν όταν είναι σ’ εξέλιξη οι έλεγχοι…

Στο στόχαστρο όμως βρίσκονται και οι ίδιες οι κουκουναριές αφού λαθροϋλοτόμοι κόβουν τα αιωνόβια δέντρα από τη ρίζα! Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι οι δασικές υπηρεσίες της Αχαΐας δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για τη φύλαξη του μοναδικού δασικού οικοσυστήματος.

Πότε να πάτε
Με το που αρχίζουν οι πρώτες ζέστες, η παραλία της Καλογριάς γεμίζει με κόσμο. Συνήθως από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου επικρατεί το αδιαχώρητο, ιδίως τα σαββατοκύριακα. Και τον υπόλοιπο όμως χρόνο ο κόσμος δεν λείπει, χάρη στο πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς που βρίσκεται στην περιοχή. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν το σαββατοκύριακο να κάνουν μια βόλτα στο δάσος, ποδηλασία ή να καθίσουν για πικ νικ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους με ξύλινα παγκάκια, στην σκιά των μοναδικών δέντρων του δάσους.

Πού βρίσκεται

Στο Νομό Αχαΐας, πολύ κοντά στο χωριό του Αράξου.

Πώς να φτάσετε

Από Πάτρα θα πρέπει να ακολουθήσετε την Εθνική οδό Πατρών-Πύργου μέχρι την πρώτη έξοδο για Κάτω Αχαΐα (Αχαγιά). Αφού διασχίσετε την Κάτω Αχαΐα, συνεχίζετε όλο ευθεία, μέσω Λακόπετρας, μέχρι τα λατομεία του Αράξου που φαίνονται στο βάθος.