- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Ειρήνη Δούκα μιλά στο infokids.gr για τις εμφανίσεις της με τον Greggy K, τους C-real, την κοινωνική αφύπνιση και άλλα πολλά

Αγαπά να περπατά στην πόλη και να ανακαλύπτει τις μικρές όμορφες γωνιές της. Συναντηθήκαμε λοιπόν -πού αλλού;- στο κέντρο της πόλης και η Ειρήνη μάς μίλησε για τον εαυτό της, την καριέρα της, τη φιλοσοφία της ζωής της, αλλά και την αξία της σωστής διατροφής για εκείνη με τον πιο ανεπιτήδευτο τρόπο.

2 χρόνια περίπου μετά την αποχώρησή σου από τους C-real, πού σε βρίσκουμε και πώς αισθάνεσαι, Ειρήνη;
Δουλεύω πλέον με τον Greggy K, κάνοντας αργά, αλλά πολύ ουσιαστικά βήματα πάνω στη μουσική που μας αρέσει. Τώρα αισθάνομαι πολύ ωραία, αν και όταν έκανα αυτό το βήμα, να αποχωρήσω δηλαδή από τους C-Real, όλοι πίστεψαν ότι έκανα κάτι πολύ τρελό και τολμηρό. Όμως, δική μου πεποίθηση είναι δεν πρέπει να πατάμε πάνω σε στερεότυπα, ότι ασφάλεια δεν υπάρχει πουθενά.

Τι πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά τα χρόνια έκλεισες στις αποσκευές σου, φεύγοντας;
Φυσικά τις περιοδείες μας, τα γέλια μας, αυτά μένουν πάντα σε όλους τους καλλιτέχνες. Τις αγωνίες μας στα δύσκολα live, τις χαρές από τις επιτυχίες μας. Μου έμεινε όμως και μια πικρία. Το ότι δεν δόθηκε ίση ευκαιρία σε όλα τα τραγούδια. Δηλαδή από όλη τη δισκογραφική δουλειά με τους C-Real, στοχευμένα προωθήθηκαν και έγιναν επιτυχίες κάποια τραγούδια. Πιστεύω πως υπήρχαν κι άλλα τραγούδια που εγώ θα ήθελα να βγουν προς τα έξω, αλλά δεν τα προώησαν οι εταιρείες κι έτσι δεν ακούστηκαν ποτέ ή σπάνια από τα ραδιόφωνα και επομένως δεν τα γνώρισε ο κόσμος. Οι εταιρείες δεν το χειρίστηκαν καλά. Νομίζω είναι παράπονο πολλών καλλιτεχνών, που έχουν αγαπήσει τη δουλειά τους. Βέβαια είναι ίδιον της εποχής μας, ακόμη και στα πιο alternative ραδιόφωνα, συνήθως ακούγεται ένα κομμάτι.

Η έλλειψη μουσικής παιδείας στη χώρα μας πιστεύεις ότι ευθύνεται για τέτοια φαινόμενα.
Ναι, το πιστεύω πάρα πολύ. Δεν υπάρχει καλλιέργεια μουσική εδώ. Θα σου πω το εξής. Η Κέρκυρα, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα νησί, όπου οι άνθρωποι αγαπούν και γνωρίζουν τη μουσική. Ε, λοιπόν, σε όλες σχεδόν τις μπάντες υπάρχει κάποιος που είναι από την Κέρκυρα. Δες, πώς διδάσκεται το μάθημα της μουσικής στα σχολεία. Με τον πιο βαρετό τρόπο. Εγώ ήμουν πολύ τυχερή, γιατί από τη στιγμή που άνοιξατα μάτια μου, άκουγα μουσική στο σπίτι, κλασική, Beetles, κ.λπ. Έτσι, γρήγορα είχα την επιθυμία να μάθω πιάνο.

Στο νέο σχήμα Ειρήνη-Greggy K. βγάζεις ένα πιο ροκ εαυτό. Ισχύει αυτό; Όχι μόνο στο άκουσμα, αλλά και στη σκηνική σου παρουσία.
Να σου πω την αλήθεια, δεν θέλω να βάζω ταμπέλες σε αυτά που κάνω. Άλλωστε η ροκ έχει πολλές μορφές.  Αν έτσι ακούγεται, τι να πω, μου αρέσει. Εγώ απλά θεωρώ ότι είμαι πιο κοντά σε ακούσματα και φωνές που έχω αγαπήσει, που είναι πιο έντονες, πιο βραχνές, βγάζουν πιο έντονα συναισθήματα και δεν φυλακίζονται στην επιφανειακή ποπ, όπου δεν επιτρέπεονται ξεσπάσματα. Αυτό που κάνουμε τώρα με τον Γρηγόρη είναι κάτι πολύ αληθινό, πολύ δημιουργικό και μας εκφράζει απόλυτα. Έχουμε μείνει στο στούντιο μαζί και με τους Matisse άπειρες ώρες, φτιάχνοντας τραγούδια, κάτι που θεωρώ ότι για μένα ήταν από τις πιο δημιουργικές περιόδους της ζωής μου. Ξέρεις, στην ουσία δεν σταμάτησα ποτέ μετά τους C-Real, ήμουν διαρκώς μέσα στο στούντιο.

Έχετε ετοιμάσει κάποιον δίσκο;
Τον ετοιμάζουμε. Ο δίσκος όπως φαίνεται θα είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει τους πρώτους μήνες του ’13, ενώ τώρα θα προκυκλοφορήσουν 3 κομμάτια. Έχει ήδη κυκλοφορήσει ο δίσκος των Matisse, όπου είχα συμμετοχή και τώρα με τον Γρηγόρη ετοιμάζουμε το δικό μας, ενώ παρουσιάζουμε live τη δουλειά μας κάθε Τρίτη στο Faust.

Πες μας πώς προέκυψε το κομμάτι “Γυμνοί μέσα στην πόλη”, για το οποίο, όπως έχουμε δει γίνεται και αρκετός σχολιασμός στο διαδίκτυο;
Αυτό το κομμάτι προέκυψε καθαρά από το πώς αισθάνομαι εγώ μέσα στην πόλη. Ξεκίνησε από μια δική μου αγανάκτηση απέναντι στον ψευδοσυντηρισμό. Απέναντι στην ψευτική αγωνία που έχουν εγκαταστήσει στις ψυχές μας. Απέναντι στην επιτακτική ανάγκη που νιώθουμε να αποκτήσουμε όλο και περισσότερα υλικά αγαθά και την αίσθηση ότι αν δεν τα έχουμε, δεν είμαστε καλά. Στόχος μου με αυτό το κομμάτι να αφυπνίσω όσο μπορώ τις συνειδήσεις, να παρακινήσω τον κόσμο να μιλήσει για όσα τον ενοχλούν. Και να ενοχλήσει κι αυτός με τον τρόπο του.

Εσένα σου αρέσει να ενοχλείς;
Όχι με την έννοια της αγένειας. Αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου. Η αγένεια δεν πιστεύω ότι φέρνει αποτέλεσμα, μόνο αντίδραση γεννά. Σε μια συζήτηση, όμως ναι, θα προσπαθήσω να πω ότι πρέπει να αντιδράσουμε πλέον αλλιώς. Προσωπικά δεν μου αρέσει να πηγαίνω με το συρμό και θα ήθελα να δω περισσότερους ανθρώπους να προσπαθούμε να χειριστούμε με διαφορετικό τρόπο τις σημερινές καταστάσεις.

Έχεις κάποιο παράδειγμα;
Για μένα αντίδραση είναι η ακραία εκδήλωση αγάπης. Για παράδειγμα, είσαι μποτιλιαρισμένος κάπου με το αυτοκίνητό σου, δίπλα σου κορνάρουν, φωνάζουν, νευριάζουν και εσύ απαντάς με ένα μεγάλο χαμόγελο και με έναν εγκάρδιο χαιρετισμό. Ο άλλος στην αρχή θα φρικάρει, θα θυμώσει ενδεχομένως περισσότερο, αλλά ήδη του έχεις δώσει την αφορμή για να αρχίσει να σκέφτεται διαφορετικά.

Θέλεις να περνάς μηνύματα μέσα από τα τραγούδια σου;
Νομίζω πως τα τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα έχουν κοινωνικό μήνυμα. Τώρα, θέλω σε μια συναυλία να κάνω αυτούς που είναι από κάτω να αισθανθούν. Θέλω να νιώθουν ό,τι κι εγώ όταν πηγαίνω σε μια συναυλία. Ένταση, αντίδραση, συναίσθημα, ελευθερία.

Sorry, ένα πολύ ωραίο τραγούδι. Εσύ, Ειρήνη, για ποια πράγματα ζητάς συγγνώμη και για ποια λυπάσαι;
Χαχα, να ένα πράγμα για το οποίο με κατηγορούν οι φίλοι μου, ότι δεν ζητάω εύκολα συγγνώμη. Να σου πω την αλήθεια, δεν είναι ότι δεν ζητάω, αλλά μάλλον δεν ζητάω αμέσως και όχι χωρίς να το σκεφτώ αρκετά. Αν τώρα λυπάμαι και για ποια πράγματα λυπάμαι, στην Ελλάδα του σήμερα, δυστυχώς υπάρχουν κάθε μέρα οι αφορμές να λυπόμαστε για πολλά πράγματα.


Μέχρι σήμερα στην καριέρα σου ήσουν πολύ διακριτική, δεν έγινες ποτέ τηλεοπτικός “μαϊντανός”, δεν προκάλεσες συζητήσεις και σχόλια για να φαίνεσαι. Αυτό αποτελεί μια γενικότερη φιλοσοφία ζωής;
Ακριβώς. Το προσπάθησα πολύ αυτό, αν και για πολλούς είναι το ζητούμενο. Εγώ δεν νομίζω ότι απασχολεί κανέναν τι κάνω παρά μόνο αναφορικά με τη δουλειά μου. Μου φαίνεται τόσο αστείο όλο αυτό με τα κουτσομπολιά. Από την άλλη δεν είναι καλό για έναν καλλιτέχνη να μην ακούγεται και να μη φαίνεται πουθενά. Να, τώρα μιλάμε για ένα περιοδικό, το Prevention, που δεν ασχολείται με τη μουσική, άλλα για θέματα που αφορούν κάθε άνθρωπο, αφού έχουν να κάνουν με την υγεία του, τη διατροφή του, την ευεξία του.

Πες μου λοιπόν πώς αντιμετωπίζεις εσύ αυτά τα θέματα;
Θέλω να έχω μέτρο στη ζωή μου για να απολαμβάνω τα αγαθά που μου έχουν δοθεί για πολλά χρόνια. Αν κάψεις τον εαυτό σου σε οποιοδήποτε είδος κατάχρησης, έπειτα θα έρθει μια ηλικία που δεν θα μπορείς να απολαύσεις ό,τι θα ήθελες. Εμένα αυτό δεν μου αρέσει. Σίγουρα πρέπει ο άνθρωπος να ξεσπάει πού και πού, αλλά όχι να κάνει καταχρήσεις και αργότερα, π.χ. να μην μπορεί να τρέξει, να πιει ένα κρασί με τους φίλους του.

Είσαι αδύνατη. Τι κάνεις γι’ αυτό;
Για μένα είναι σημαντικό να νιώθεις καλά στο σώμα σου. Εγώ έτυχε να έχω αδύνατο σκαρί. Από την άλλη, ισχύει αυτό που λέμε, το σώμα έχει μνήμη. Αν από μικρός κανείς έκανε αθλητισμό, γυμναστική, τότε το σώμα γρήγορα θα ενεργοποιηθεί όταν πάλι ξεκινήσει σε μεγαλύτερη ηλικία. Το ίδιο συμβαίνει και με τη διατροφή. Γιατί οι αθλητές παχαίνουν όταν σταματούν τον αθλητισμό; Γιατί δεν έτρωγαν σωστά ποτέ. Η διατροφή είναι θέμα διαπαιδαγώγησης. Πάμε πάλι πίσω στο σχολείο. Τι πουλάνε οι καντίνες και τι τρώνε τα παιδάκια; Γιατί να έχουν πατατάκια και κρουασάν; Υπάρχουν φρούτα; Εμείς έχουμε την καλύτερη διατροφή του κόσμου. Με τα πιο όμορφα χρώματα. Έχουμε όμως ξεχάσει να χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά μας, να βάζουμε το υπέροχο ελαιόλαδό μας που δίνει απίθανη νοστιμιά στα φαγητά μας. Μακάρι να αλλάξει η νοοτροπία και μέσα στις οικογένειες να παραγγέλνουν όλο και λιγότερο από έξω ή να χρησιμοποιούν όλο και πιο σπάνια κατεψυγμένα, έτοιμα φαγητά.
Με την άσκηση τι κάνεις;
Από μικρή γυμναζόμουν, κάποια στιγμή έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση. Τώρα κάνω γιόγκα και θα αρχίσω χορό επίσης. Νομίζω ότι καθένας μπορεί να ασκηθεί χωρίς να χρειάζεται να δώσει χρήματα. Μπορούμε όλοι να ανεβαίνουμε σκάλες αντί να πάρουμε το ασανσέρ. Να περπατήσουμε 2 στάσεις αντί να πάρουμε το λεωφορείο. Όλα όμως γίνονται, χρειάζεται βέβαια αφοσίωση στο στόχο σου, αλλά μετά σου γίνεται συνήθεια και καταλαβαίνεις πόση ευεξία και ενέργεια νιώθεις.

Σκέφτεσαι τη δημιουργία οικογένειας;
Φυσικά, όπως και όλοι μας. Αλλά θέλω να έρθει αβίαστα, όμορφα, με έναν τρόπο μαγικό. Δεν θέλω να εκβιάσω τη σ΄χεση με κάποιον άλλο ή με τον εαυτό μου για να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν θέλω να έρθει κατόπιν επιδίωξης. Θέλω ο άλλος, και οι δύο, να τρελαινόμαστε γι’ αυτό που υπάρχει ανάμεσά μας και να προκύψει από μόνο του.

Τι εύχεσαι για τον εσυτό σου;
Να με εκπλήξει κι άλλο ευχάριστα η ζωή.

Για τους ανθρώπους εν γένει;
Να έχουν περισσότερο χιούμορ στη ζωή τους και να μην είναι απαθείς σε όσα συμβαίνουν.