Εισβολείς στο σπίτι… εξαφανίστε τους

Το καλοκαίρι, πέρα από τις θερμοκρασίες που χτυπούν κόκκινο, έχετε να αντιμετωπίσετε και ένα ακόμη πρόβλημα: τα έντομα και τα τρωκτικά, που αυτή την εποχή κάνουν το νοικοκυριό σας να μοιάζει με ένα μικρό θηριοτροφείο. Υπάρχουν όμως τρόποι να εμποδίσετε την εισβολή τους στο σπίτι σας ή, αν είναι ήδη πολύ αργά, να τα εξουδετερώσετε. Διαβάστε πού μπορούν να σας βοηθήσουν οι φυσικές λύσεις και πότε θα χρειαστεί να εξαπολύσετε… χημικό πόλεμο για την αντιμετώπισή τους.

Τα ποντίκια
Ακόμη και οι ελέφαντες λέγεται ότι τρέμουν στη θέα τους. Ο λόγος για τα ποντίκια, που όχι μόνο προκαλούν φθορές (π.χ. ροκανίζουν καλώδια), αλλά ενδέχεται να γίνουν και φορείς επικίνδυνων ασθενειών.

Νικήστε τα… φυσικά:
• Η πιο «φιλική προς το περιβάλλον» λύση είναι οι γάτες. Δηλαδή, εκμεταλλευτείτε το ρόλο τους ως θηρευτές των τρωκτικών. Θα πρέπει όμως, οπωσδήποτε, να έχουν εμβολιαστεί και «θωρακιστεί» απέναντι στις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ποντίκια.
• Τοποθετήστε ποντικοπαγίδες, μέσα στα ντουλάπια (π.χ. κάτω από τον νεροχύτη) και στους θάμνους στον κήπο. Έχετε υπόψη σας ότι τα ποντίκια συνηθίσουν να κάνουν φωλιές και στους κορμούς των φοινικοειδών. Ως δόλωμα, χρησιμοποιήστε το «κλασικό» –δηλητηριασμένο ή μη– τυράκι, αλλά και κολλώδεις ουσίες. Μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται δώδεκα ποντικοπαγίδες για να αντιμετωπίσει μια εισβολή.
Με τα «μεγάλα μέσα»: Για την εξουδετέρωσή τους οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τρωκτικοκτόνα, ποντικοπαγίδες και ηχητικά συστήματα απώθησης. Όμως, τα πρώτα, καθώς περιέχουν ισχυρές δηλητηριώδεις ουσίες, δεν δρουν εκλεκτικά, δηλαδή μόνο στα ποντίκια, αλλά μπορεί να σκοτώσουν και άλλα θηλαστικά.

Η μικρή Τερέζα
Οι κατσαρίδες δεν είναι μόνο αηδιαστικές, αλλά μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις ή ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις.
Νικήστε τις… φυσικά:
• Σε επίπεδο πρόληψης, δοκιμάστε την εξής φυσική συνταγή: Τοποθετήστε μία μπανάνα μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο κι έπειτα αλείψτε το στόμιο με βαζελίνη. Βάλτε το δοχείο στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη ή σε οποιοδήποτε άλλο ύποπτο σημείο. Όταν σκοτεινιάσει, θα ορμήσουν μέσα για να προσεγγίσουν την μπανάνα και θα παγιδευτούν από τη βαζελίνη.
• Αν έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, μπορείτε να τις θανατώσετε ψεκάζοντάς τις με βορικό οξύ, το οποίο αδιαβροχοποιεί τον εξωσκελετό τους, με αποτέλεσμα οι κατσαρίδες να πεθαίνουν από ασφυξία.
Με τα «μεγάλα μέσα»:
• Για την εξόντωση των μεγάλων κατσαρίδων, ψεκάστε το χώρο με τα ειδικά κατσαριδοκτόνα σπρέι (οργανοφωσφορικά), που θα βρείτε στα σουπερμάρκετ.
• Αν το σπίτι σας είναι παλιό (οπότε οι κατσαρίδες έχουν δημιουργήσει φωλιές), ή αν έχουν κάνει κατάληψη οι ξανθιές, «ψιλές» κατσαρίδες, που γεννούν πολυάριθμα αυγά, είναι απαραίτητη η συμβολή επαγγελματιών.

Σαν τα μυρμήγκια
Καθαρίστε καλά τα σημεία από όπου έχουν περάσει, γιατί τα έχουν «σημαδέψει» με χημικές ουσίες.
Νικήστε τα… φυσικά:
• Απλώστε σαπουνάδα στη διαδρομή που ακολουθούν τα μυρμήγκια και, αφού την ξεβγάλετε καλά, στήστε σε δυο-τρία σημεία οδοφράγματα με μαγειρική σόδα ή καυτερό πιπέρι.
• Αν τα φυτά σας έχουν προσβληθεί από μελίγκρα, απωθήστε τα μυρμήγκια φυτεύοντας μέντα.
Με τα «μεγάλα μέσα»:
• Τα εντομοκτόνα που θα βρείτε στα σουπερμάρκετ για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι οργανοφοσφωρικά: Αποδομούνται γρηγορότερα από τα οργανοχλωριωμένα και δεν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, δηλαδή δεν ενέχουν τον κίνδυνο της βιοσυσσώρευσης. Ωστόσο, καθώς είναι αρκετά τοξικά για τον άνθρωπο, η εισπνοή τους ή η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
• Αν τα μυρμήγκια έχουν βρει δίοδο στους τοίχους, τις σωληνώσεις ή κάτω από το δάπεδο, απευθυνθείτε σε επαγγελματίες.

Μην τσιμπάτε!
Τα κουνούπια δεν είναι μόνο επικίνδυνα (καθώς μπορεί να γίνουν φορείς ασθενειών), αλλά και ενοχλητικά: αρκεί μόνο ένα για να σας χαλάσει τον ύπνο. Μπορείτε ωστόσο να απαλλαγείτε, χωρίς να καταφύγετε στην εντομοαπωθητική συσκευή ή στο «φιδάκι».
Νικήστε τα… φυσικά:
• Φτιάξτε ένα εντομοαπωθητικό: Ανακατέψτε 1 μέρος φύλλα δάφνης, 4 μέρη φλισκούνι, 2 μέρη δεντρολίβανο και 1 μέρος ευκάλυπτο σε ένα βάζο με καπάκι. Προσθέστε αρκετό λάδι για να σκεπαστούν τα βότανα και όσο χρειάζεται για να ανέβει η στάθμη άλλα 4-5 εκ. Κλείστε το βάζο και βάλτε το σε ένα μέρος όπου θα το βλέπει ο ήλιος. Σουρώστε το μείγμα και απλώστε μια μικρή ποσότητα στο δέρμα σας.
• Γεμίστε με νερό ένα δοχείο με ντισπένσερ και προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλας, γνωστό εντομοαπωθητικό. Ψεκάστε με το μείγμα το χώρο.
• Φυτέψτε στον κήπο ή στη βεράντα σας κάποιο φυτό που δεν «συμπαθούν» ιδιαίτερα τα κουνούπια, όπως μέντα, βασιλικό ή λεβάντα.