Το ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στα τροχαία ατυχήματα, όπου τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά, μάλλον το γνωρίζετε. Πώς θα αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα; Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητα (22 Σεπτεμβρίου), ας διδάξουμε τα παιδιά να κυκλοφορούν σωστά.
Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει τυπώσει ένα πολύ όμορφο παραμύθι, αλλά και εκπαιδευτικό υλικό για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς, δασκάλους και παιδιά απέναντι στις βασικές έννοιες οδικής συμπεριφοράς. Τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής των δήμων, που στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υποδέχονται τους μικρούς μαθητές για μαθήματα ΚΟΚ, ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, όπως και ιδιωτικά πάρκα που προσφέρουν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής με τη μορφή δραστηριοτήτων αναψυχής. H εταιρεία Jumicar, με τα κινητά πάρκα οδικής ασφάλειας για παιδιά, διοργανώνει ημερίδες οδικής ασφάλειας σε χώρους σχολείων και Δήμων μεταφέροντας και εγκαθιστώντας το κινητό της πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (εκπαιδευτικά αυτοκίνητα, σήματα ΚΟΚ, τρίχρωμους σηματοδότες, προστατευτικά διαχωριστικά, κ.λπ.) προκειμένου να εκπαιδευτούν οδηγοί νέας νοοτροπίας.
Ευκαιρία για βόλτα
Συνοδεύστε τα παιδιά σε κάποιο από τα πάρκα, που λειτουργούν συνήθως απογευματινές ώρες, και παρακολουθήστε την εκπαίδευσή τους από έμπειρους εκπαιδευτές, ενώ οι ίδιοι θα απολαμβάνετε τον καφέ σας στο χώρο του αναψυκτηρίου. Η διδασκαλία είναι θεωρητική και πρακτική, καθόλου μονότονη και βαρετή, ενώ ο στόχος είναι μέσα από τη διασκέδαση, τα παιδιά να αποκτήσουν κυκλοφοριακή συνείδηση τόσο ως πεζοί όσο και ως οδηγοί. Στο Πάρκο τα παιδιά έχουν την δυνατότητα, οδηγώντας ειδικά αυτοκινητάκια είτε ποδήλατα, να εμπεδώσουν τα όσα διδάχθηκαν για ασφαλή οδήγηση και ασφαλή κυκλοφορία.
Τι να προσέχετε
Τη δική σας οδηγική συμπεριφορά από δω και στο εξής, γιατί τα παιδιά λειτουργούν συχνά με μεγαλύτερη συνέπεια. Εξάλλου, είναι –αν μη τι άλλο- άδικο για ένα τόσο σοβαρό θέμα να δίνετε εσείς στα παιδιά σας το κακό παράδειγμα. Αντιθέτως, αυτό στο οποίο όλοι πρέπει να αποβλέπουμε είναι η αλλαγή νοοτροπίας στους δρόμους ώστε οι νέες γενιές οδηγών να μην κινδυνεύουν όσο σήμερα από ελλιπή γνώση των κανόνων του ΚΟΚ και από ασυνείδητες και επιπόλαιες επιλογές την ώρα που πιάνουν το τιμόνι.
Απλές συμβουλές οδικής ασφάλειας για γονείς
Οι παρακάτω συμβουλές περιέχονται στον οδηγό «Διδάσκοντας στα παιδιά μας την Οδική Ασφάλεια», ο οποίος καταρτίσθηκε από την ΕΛΠΑ σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό Teaching Children Road Safety. Στον οδηγό αυτό, οι συμβουλές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
Ηλικίες 1-4 ετών: Προστατεύστε τα
• Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κυκλοφορία. Γι’ αυτό τον λόγο, δεν πρέπει ποτέ να τα αφήνετε μόνα τους στον δρόμο, ακόμη και με μεγαλύτερα παιδιά.
• Όταν βγαίνετε μαζί τους έξω, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά περπατούν στην πλευρά του πεζοδρομίου που είναι μακρύτερα από το οδόστρωμα, ακόμη και αν τα κρατάτε.
• Δώστε το καλό παράδειγμα. Μην περνάτε μαζί τους με κόκκινο φανάρι, μην πετάγεστε στον δρόμο και μην είστε αφηρημένοι. Εξηγήστε τους επίσης τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, καθώς και ότι πολλές φορές τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες ανεβαίνουν και στο πεζοδρόμιο, συνεπώς και εκεί πρέπει να είναι προσεκτικά.
Ηλικία 5-6 ετών: Αρχίζει το μάθημα
• Μετά τα πέντε χρόνια, πείτε στα παιδιά τι πρόκειται να κάνετε όταν βγαίνετε μαζί τους στο δρόμο και γιατί. Να θυμάστε, όμως, ότι ακόμα τα παιδιά δεν είναι πραγματικά έτοιμα να διασχίσουν μόνα τους το δρόμο.
• Επειδή, πολλά ατυχήματα γίνονται όταν τα παιδιά πηγαίνουν ή επιστρέφουν από το σχολείο δίχως να συνοδεύονται από ενήλικα, όσο κοντά στο σπίτι σας κι αν είναι το σχολείο, προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σας με κάποιον άλλο γονέα που θα πάρει τα παιδιά σας εάν δεν μπορείτε εσείς.
Ηλικίες 7-9 ετών: Διέλευση δίχως φανάρια
• Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που δεν έχουν φανάρια και χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση για να μάθουν τα παιδιά να τους διασχίζουν με ασφάλεια. Να θυμάστε όμως ότι πολλά παιδιά (όπως και ενήλικες) δεν είναι ικανά να κρίνουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα καθώς και την απόσταση του οχήματος που βλέπουν. Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα των γονιών τους, να εφαρμόζετε στην πράξη κάθε συμβουλή που τους δίνετε.
• Κάνετε πρακτική εξάσκηση, ξεκινώντας από ήσυχους δρόμους, που στο παρελθόν έχετε διασχίσει μαζί. Όταν βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κινούνται σωστά, αφήστε τα να δοκιμάσουν μόνα τους σε κάποιον ήσυχο δρόμο.
• Επαναλάβετε τις δοκιμές σε πιο πολυσύχναστους δρόμους. Πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι για την ικανότητα των παιδιών να διασχίσουν το δρόμο, πριν τα αφήσετε μόνα τους.
• Εάν ο καιρός είναι μουντός, συννεφιασμένος ή αν τα παιδιά πρόκειται να βγουν στον δρόμο το σούρουπο, πρέπει να είναι ντυμένα με λαμπερά χρώματα και όχι με σκούρα μπλε, καφέ ή μαύρα ρούχα. Εξηγήστε τους γιατί τα ντύνετε με ανοικτά χρώματα.
Ηλικίες 10-15 ετών: Εφαρμογή στην πράξη
• Τώρα τα παιδιά χρειάζονται και απαιτούν σταδιακά την ανεξαρτησία τους. Είναι πολύ πιθανό σ’ αυτή την ηλικία να μείνουν για ένα διάστημα και σε κάποιον φίλο τους. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής παιδιών σε ατυχήματα με αυτοκίνητο είναι από 12 έως 15 ετών, διότι σε αυτές ακριβώς τις ηλικίες τα παιδιά νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.
• Συνεχίστε να τους μιλάτε για τους κινδύνους της κυκλοφορίας. Υπενθυμίστε τους να περιμένουν να σταματήσει η κίνηση για να διασχίσουν ένα δρόμο, να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών, να μη διασχίζουν δρόμους κάνοντας ζιγκ-ζαγκ και, εάν υπάρχει νησίδα στη μέση λεωφόρου, να διασχίζουν τη λεωφόρο σαν να πρόκειται για δύο ξεχωριστούς δρόμους, σταματώντας και περιμένοντας επάνω στη νησίδα.
• Συζητήστε μαζί τους κινδύνους για κάθε διαδρομή που πρόκειται να κάνουν, κυρίως αυτή του σχολείου.
• Ελέγξτε αν μπορούν να κρίνουν σωστά την ταχύτητα και την απόσταση των αυτοκινήτων σε έναν πολυσύχναστο δρόμο.
• Τονίστε τους ότι ποτέ δεν πρέπει να διασχίζουν έναν δρόμο, ακολουθώντας «τυφλά» τους φίλους τους ή άλλους. Πάντα πρέπει να σκέπτονται και να προσέχουν εκείνα τον εαυτό τους.
Info
Πάρκο Οδικής Ασφάλειας Νέας Μάκρης:
Λ. Μαραθώνος 1, Νέα Μάκρη, τηλ.: 22940 50120, www.jumicar.com, e-mail: [email protected]
* Ωράριο λειτουργίας: Θερινό (από λήξη σχολικής χρονιάς): Καθημερινά 18.00– 23.00
Σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών επικοινωνήστε μαζί
μας πριν μας επισκεφθείτε.
Karting Center
Στην παραλία του ΑΓ. Κοσμά επί της Λεωφ. Ποσειδώνος απέναντι από το Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού, τηλ. 210 9851 660 – 9851 619
* Η ΛΕΦΚΑ (Λέσχη ΦίλωνΚαρτ Αλίμου)
Προσφέρει δωρεάν ειδικά προγράμματα οδικής συμπεριφοράς και ασφαλούς οδήγησης σε σχολεία