Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C

Μια νέα Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα C, υλοποιείται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Με κεντρικό μήνυμα: Εγώ γνωρίζω και προσέχω. Εσύ; η Καμπάνια της PRAKSIS εστιάζει με καίριο τρόπο τόσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την «αθόρυβη» αυτή νόσο, όσο και στην παρότρυνση των ομάδων υψηλού κινδύνου για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων στα Πολυιατρεία της PRAKSIS, αναδεικνύοντας την ατομική ευθύνη όλων για τον περιορισμό της λοίμωξης.

Λίγα λόγια την Ηπατίτιδα C

H Ηπατίτιδα C είναι μια λοίμωξη του ήπατος που οφείλεται σε έναν ιό – τον ιό της Ηπατίτιδας C. Υπολογίζεται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια Ηπατίτιδα C ενώ 3-4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα περίπου το 2% του πληθυσμού έχει χρόνια Ηπατίτιδα C και ένα μεγάλος μέρος αυτών δεν το γνωρίζουν καθώς η ηπατίτιδα C είναι μια αθόρυβη νόσος.

Κάποιος μπορεί να νοσεί και να μην το γνωρίζει εάν δεν υποβληθεί στον απαραίτητο έλεγχο. Η σημασία της πρόληψης της Ηπατίτιδας C είναι πολύ μεγάλη, καθώς όταν ο ιός μολύνει το ήπαρ, προκαλεί φλεγμονή που σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει καταστροφή του ήπατος (κίρρωση) ή ακόμη και καρκίνο.

Πώς μπορείς να κολλήσεις
Από τη μετάγγιση αίματος, αλλά και σε κάθε περίπτωση που μολυσμένο αίμα έρθει σε επαφή με το δικό σου, δηλαδή μέσω μιας πληγής. Κίνδυνο παρουσιάζουν τα άτομα με ασταθή σεξουαλική ζωή, που δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι όσοι κάνουν τατουάζ και να επιμένουν στην καλή αποστείρωση της συσκευής, αλλά όπως μας είπε ο γιατρός Στυλιανός Καραταπάνης, Πρόεδρος της ΕΕΜΗ, χρειάζεται προσοχή ακόμη και στις συσκευές που χρησιμοποιούνται για το τρύπημα των αυτιών, καθώς μπορούν να γίνουν μέσω μετάδοσης του ιού.

Ηπατίτιδα C: Εγώ γνωρίζω και προσέχω! Εσύ;

H καμπάνια της ΜΚΟ PRAKSIS, θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών ξεκινώντας την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012. Βασικό εργαλείο της καμπάνιας αποτελεί η τηλεφωνική γραμμή της PRAKSIS 800 11 11 600 (χωρίς χρέωση), στην οποία θα μπορεί κάποιος να καλεί προκειμένου να λάβει περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθεί για το τεστ που μπορεί να κάνει στα Πολυιατρεία της PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το τεστ με το σάλιο θα γίνεται δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα και τα αποτελέσματα του θα βγαίνουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Η ενημέρωση του γενικού κοινού θα γίνεται μέσω τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, έντυπων και ηλεκτρονικών καταχωρήσεων καθώς και μέσω διανομής προωθητικού υλικού –ενημερωτικού εντύπου, αφίσας, T-shirt – τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω της PRAKSIS και άλλων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Τα σποτάκια της καμπάνιας θα μεταδίδονται για μεγάλο χρονικό διάστημα από όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας.

Στην εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C, συμμετέχουν προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον αθλητισμό, τη δημοσιογραφία, κ.α. προσφέροντας την έμπρακτη υποστήριξη τους στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα στην καμπάνια συμμετέχουν: Γρ. Βαλλιανάτος, Κ. Βαξεβάνης, Π. Ζούνη, Ν. Θωμάς, Μ. Καρακίτσου, Κ. Μισιχρόνη, Π. Μουζουράκης, Α. Μωαβία, Λ. Παπαϊωάννου, Λ. Παπακώστας, Φ. Χαλικά.
Η καμπάνια υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας MSD (Merck Sharp &
Dohme).