Αρχική Νέα Ελαφρύνσεις στα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων

Ελαφρύνσεις στα όρια ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων

«Δώρο» στις μητέρες ανήλικων στο Δημόσιο- οι οποίες θίγονται περισσότερο από την ανατροπή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2013- σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και από την ΑΔΕΔΥ να καταθέσουν μέχρι αύριο τις προτάσεις τους όσον αφορά τη βελτίωση στη σκληρή ρύθμιση που προβλέπει αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών, από το 2011 έως το 2013. Ηδη συζητείται η πρόταση που υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ηλείας κ. Γιάννη Κουτσούκο να δοθεί πρόσθετη γονική άδεια με την προϋπόθεση να έχουν ακόμη ανήλικο παιδί κατά τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πιθανή είναι και η θέσπιση πλασματικού χρόνου. Για το θέμα αυτό οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι αύριο το απόγευμα και θα ανακοινωθούν την Τετάρτη αφού το νομοσχέδιο με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό του Δημοσίου θα συζητηθεί την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί.

Η βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου συνίσταται στο ότι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι 31/12/2010 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται ρητώς ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου νόμου. Για τα πρόσωπα αυτά θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η αύξηση από 5 έως και 15 έτη στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και μητέρων ανηλίκων, από το 2011 έως το 2013, που απασχολούνται στο Δημόσιο, θεωρείται ακραία ανατροπή. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2010. Για τους νέους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν μετά την 1η/1/1993, έτσι ή αλλιώς, δεν αλλάζει τίποτε διότι έχουν ενιαίο όριο συνταξιοδότησης το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Οριστικά από τις επερχόμενες ανατροπές δεν θίγονται και όσοι έχουν 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και έχουν προσληφθεί πριν από την 1η/1/1983. Επίσης γλιτώνουν με τα σημερινά δεδομένα (σ.σ. το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να αλλάξει την Τετάρτη και Πέμπτη που συζητείται στη Βουλή):

Οσοι θεμελιώνουν έως τις 31/12/2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μητέρες με 15-17 έτη, μητέρες με ανήλικο και 25ετία και τρίτεκνοι με 20ετία).

Οι πριν από το 1983 ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) με ειδικές μεταβατικές διατάξεις (εξάμηνα και έτη υπηρεσίας).

Οι πριν από το 1983 έγγαμες με 24 έτη υπηρεσίας που έχουν θεμελιώσει σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Πηγή: www.tanea.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.