Αρχική Infokids Υγεία Ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β

Ελπιδοφόρο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β

Ένα νέο υπό δοκιμή εμβόλιο που υπόσχεται προστασία από την μηνιγγίτιδα τύπου Β ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν Χιλιανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χιλής, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία-Έλενα Σαντολάγια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο "The Lancet", ανέφεραν ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του τύπου Β της μηνιγγίτιδας, η οποία, σε όλες τις μορφές της, προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο κυρίως σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β αποτελεί μέχρι τώρα δύσκολο «στόχο» για τους επιστήμονες, καθώς προκαλείται από μια ομάδα χιλιάδων, οριακά διαφορετικών, στελεχών των νοσογόνων βακτηρίων, με συνέπεια να μην έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί ένα και μόνο εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη. Έτσι, ενώ τέσσερα άλλα μείζονα στελέχη καλύπτονται από το τρέχον εμβόλιο, ο κίνδυνος από τον τύπο Β της μηνιγγίτιδας παραμένει.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη, που προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνη για αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν το εμβόλιο «4CΜenB», αναλύοντας τη γενετική δομή χιλιάδων στελεχών του τύπου Β της νόσου και ανακαλύπτοντας κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, που μπορούν να αποτελέσουν κοινό στόχο ενός εμβολίου. Μάλιστα οι τελευταίες δοκιμές που έγιναν σε εφήβους 11 έως 17 ετών, έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, σε δύο δόσεις, παρέχει προστασία σχεδόν 100% (πάνω από το 60% των βακτηριακών περιστατικών μηνιγγίτιδας στη Χιλή αφορούν τον τύπο Β, γι' αυτό οι νέες δοκιμές έγιναν σε αυτή τη χώρα).

Επίσης έθεσαν και το θέμα έναρξης εμβολιασμών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου όπως, μεταξύ άλλων, αυτές του του Έλληνα διδάκτορα Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον Μύρωνα Χριστοδουλίδη. Ο Έλληνας επιστήμονας δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποδειχτεί πλήρως πως το νέο εμβόλιο καλύπτει όντως όλη τη γκάμα των στελεχών της μηνιγγίτιδας τύπου Β και πως παραμένουν ακόμα αναπάντητα μερικά σημαντικά ερωτήματα, όπως έναντι πόσων στελεχών το νέο εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους, πόσο διαρκεί αυτή η προστασία και κατά πόσο εμποδίζει το άτομο-φορέα να μολύνει άλλους, παρέχοντας έτσι έμμεση προστασία σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι το υπάρχον εμβόλιο προστατεύει μόνο από μερικά είδη βακτηρίων που προκαλούν τη θανατηφόρα νόσο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.