Ενθέματα προσώπου: Θεαματικά αποτελέσματα, αόρατες τομές

Αν προσέξει κανείς τις σημερινές τεχνικές των πλαστικών χειρουργών για τη βελτίωση των γραμμών του προσώπου θα καταλάβει ότι ως άλλοι αρχιτέκτονες είναι ικανοί να «χτίσουν» από την αρχή το πρόσωπό μας.
Τα ενθέματα, κυρίως αυτά της σιλικόνης, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην πλαστική χειρουργική. Η πιο συχνή και γνωστή χρήση τους είναι στην αυξητική μαστού και στην επανόρθωσή του.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί η χρήση τους για αισθητική βελτίωση και άλλων τμημάτων του σώματος (γλουτοί, γάμπες) αλλά και του προσώπου με πολύ καλά αποτελέσματα. Η σύσταση των ενθεμάτων αυτών είναι πιο συμπαγής από του μαστού και έχουν ειδικό σχήμα και μέγεθος ανάλογα την περιοχή που θα τοποθετηθούν.

Ο πλαστικός χειρουργός Νώντας Καποσίτας, M.D,PhD, Εξειδικευμένος στο University of Illinois, Chicago, USA, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής της Βιοκλινικής Αθηνών μας εξηγεί σχετικά:

Ζυγωματικά- Πιγούνι- Κάτω Γνάθος/ Chin-Cheek-Jaw Implants
Συχνά ένα πρόσωπο μπορεί να εμφανίζει κάποιες ασυμμετρίες όσον αφορά στο προφίλ, όπως μεγάλη μύτη και μικρό σαγόνι ή το ανφάς, όπως «έλλειμμα» στην περιοχή των ζυγωματικών, ή απλά μπορεί κανείς να επιθυμεί να τονίσει τις περιοχές αυτές, προκειμένου να πετύχει ένα ομορφότερο αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα ενθέματα προσώπου.
Η επέμβαση: Τα ενθέματα αυτά βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, για να μπορούν να καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα περιπτώσεων, και είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Ως επί το πλείστον κατασκευάζονται από σιλικόνη ή πορώδες πολυαιθυλένιο ή κοράλλι ή φυσικό οστούν ή υδροξυαπατίτη. Στη διόρθωση του σχήματος του σαγονιού ή της κάτω γνάθου πραγματοποιείται μία μικρή τομή είτε εξωτερικά, σε τυφλό σημείο κάτω ακριβώς από το σαγόνι, είτε ενδοστοματικά, στην εσωτερική επιφάνεια του κάτω χείλους. Στην περίπτωση των ζυγωματικών η τομή γίνεται είτε ενδοστοματικά στην περιοχή της άνω γνάθου με διάμετρο περίπου 2-3 εκ. είτε κάτω ακριβώς από το κάτω βλέφαρο, όπως η τομή της βλεφαροπλαστικής. Μέσα από τις τομές ο πλαστικός χειρουργός δημιουργεί μία θήκη, όπου και τοποθετεί το ένθεμα, και προχωρεί σε συρραφή.
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι: όσοι παρατηρούν σημαντική μείωση του όγκου του προσώπου στην περιοχή γύρω από το στόμα και στα ζυγωματικά, θέλουν νεανικές γωνίες στο πρόσωπο ή να επαναφέρουν στο σχήμα του προσώπου τα χαρακτηριστικά που έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου.
Η αναισθησία: Γενική ή και τοπική σε συνδυασμό με μέθη.
Η διάρκεια: 1-2 ώρες, εκτός αν πραγματοποιείται συνδυαστικά με άλλες επεμβάσεις.
Η νοσηλεία: Συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, εκτός αν έγιναν ταυτόχρονα περισσότερες επεμβάσεις.
Η ανάρρωση: Τις πρώτες μέρες θα υπάρξει οίδημα και κάποιες εκχυμώσεις που όμως θα υποχωρήσουν σταδιακά. Επίσης, συχνά παρατηρείται μούδιασμα στην περιοχή και δυσκολία στην κατάποση. Τα εξωτερικά ράμματα αφαιρούνται μετά από περίπου 1 εβδομάδα, ενώ τα εσωτερικά συνήθως είναι απορροφήσιμα. Σε 1 εβδομάδα περίπου είναι δυνατή η επιστροφή στην εργασία.
Επαναληψιμότητα: Η επέμβαση πραγματοποιείται μία φορά, εκτός αν υπάρξουν επιπλοκές.
Οι επιπλοκές: Σπάνια υπάρχει περίπτωση να μετακινηθεί το ένθεμα, οπότε και θα χρειαστεί επανεπέμβαση είτε για την αφαίρεσή του είτε για την επανατοποθέτησή του σε σωστό σημείο. Επίσης, μπορεί να προκύψει κάποια μόλυνση, που θα αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, αλλά αν δεν υποχωρήσει θα χρειαστεί αφαίρεση του ενθέματος. Στην περίπτωση των ζυγωματικών μπορεί, αν ο πλαστικός δεν είναι εξαιρετικά προσεκτικός, να τραυματιστεί το υποκόγχιο νεύρο.
Πρέπει να γνωρίζετε: Τα ενθέματα μπορούν να τοποθετηθούν παράλληλα με μία επέμβαση βλεφαροπλαστικής ή μία ρυτιδοπλαστική.