Επιβραβεύστε τα αδύνατα παιδιά με υψηλή βαθμολογία

Τι σχέση άραγε έχει το βάρος του παιδιού με τη σχολική του απόδοση; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά ξανασκεφθείτε το καθώς ο γνωστός διατροφολόγος Pierre Dukan, κατέθεσε μια ριζοσπαστική πρόταση στην γαλλική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η παιδική και εφηβική παχυσαρκία.

Ειδικότερα, ο Dukan κατέθεσε την άποψη οι μαθητές στο γυμνάσιο θα ζυγίζονται, προαιρετικά, στις τελικές εξετάσεις να παίρνουν εξτρά βαθμολογία αν έχουν διατηρήσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τους από το 18 ως το 25. Ενώ, αυτοί που ήταν ήδη υπέρβαροι στην αρχή του διετούς μαθήματος θα παίρνουν διπλάσιους βαθμούς αν έχουν καταφέρει να αδυνατίσουν μέσα σε μια διετία. Ο Δείκτη Μάζας Σώματος τους (ΔΜΣ), ένας τρόπος μέτρησης του σωματικού βάρους που υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο το ύψους (σε μέτρα).

Ο διατροφολόγος πιστεύει ότι μια τέτοια εκπαιδευτική κίνηση θα είναι «ένας καλός τρόπος για να ευαισθητοποιήσει τους εφήβους να ακολουθήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή.” Μάλιστα, σε όσους αντέκρουσαν την άποψη του υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια πρακτική επί της ουσίας θα δρα τιμωρητικά εις βάρος των υπέρβαρων μαθητών αντέτεινε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στην προσπάθεια να συνδέσουμε την εκπαίδευση των παιδιών και τη διατροφική τους συμπεριφορά. Ίσα ίσα που μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει κίνητρο για τους υπέρβαρους μαθητές ούτως ώστε να τρέφονται σωστά και υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες”.

Η Γαλλία αν και έχει λάβει μια σειρά σημαντικών μέτρων για την καταπολέμηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας εντούτοις το πρόβλημα αντί να αμβλύνεται, διαρκώς οξύνεται.