Επικίνδυνα για την υγεία τα πρώιμα διαζύγια

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας όσοι χωρίζουν σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με άλλους δίνει μια νέα αμερικανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1300 άτομα τα οποία συσχέτισαν την κατάσταση της υγείας τους με την οικογενειακή τους κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνα, και προς έκπληξη των ερευνητών, όσοι χωρίζουν σε ηλικία 35 έως 41 ετών, έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σχέση με όσους χωρίζουν σε ηλικία 44 έως 50 ετών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο, έχουν περισσότερες εμπειρίες και ικανότητες, έτσι ώστε να ξεπεράσουν το σοκ του χωρισμού, ενώ οι μικρότεροι είναι απροετοίμαστοι και υποφέρουν πιο πολύ, με συνέπεια να φθείρεται περισσότερο και η υγεία τους, λόγω του αυξημένου στρες που βιώνουν.

Επίσης, όπως υποστηρίζουν, οι χωρισμένοι νεότερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερη κοινωνική, ψυχολογική και οικογενειακή στήριξη σε περίπτωση διαζυγίου, σε σχέση με τους πιο ώριμους διαζευγμένους, είτε με τη μορφή επίσημης συμβουλευτικής υποστήριξης, είτε άτυπης.

Μια πιθανή αιτία για την μικρότερη επίπτωση του διαζυγίου στις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είναι ότι ίσως σε αρκετά ζευγάρια που έχουν μείνει παντρεμένα επί πολλά χρόνια, ο γάμος αποτελεί μεγαλύτερο ψυχικό βάρος κι έτσι, όταν χωρίζουν, αισθάνονται μεγαλύτερη ανακούφιση που έμειναν μόνοι, σε σχέση με τους πιο νέους.

Η έρευνα πάντως διαπίστωσε ότι γενικότερα όσοι χωρίζουν, βιώνουν ταχύτερη επιδείνωση της υγείας τους σε σχέση με όσους μένουν παντρεμένοι, κάτι που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγουμένων μελετών όσον αφορά το όφελος του γάμου για την υγεία.