Επισκεφθείτε τα Μουσεία ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18-20/5)

Μια γνωριμία με τα Μουσεία της Αθήνας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, προτείνει το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, το οποίο καλεί τους Αθηναίους να βγουν στις γειτονιές της πόλης και να γνωρίσουν τους φορείς του σε μια δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία».
Πολλοί από τους φορείς που χρεώνουν εισιτήριο εισόδου, προσφέρουν μειωμένο ή μισό εισιτήριο στους επισκέπτες που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή εκδήλωση, ενώ την Παρασκευή 18 Μαΐου -Διεθνής Ημέρα Μουσείων- η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι δωρεάν.Αφετηρία της δράσης που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαΐου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου θα είναι το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να επισκεφθούν 17 φορείς του Δικτύου και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θέτει ο κάθε φορέας στο ειδικό έντυπο που θα διατίθεται δωρεάν.
Οι 17 επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ωράριο λειτουργίας του κάθε φορέα, από την Παρασκευή 11 Μαΐου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου, ενώ τα σχετικά έντυπα θα διατίθενται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1 στο Σύνταγμα) την Παρασκευή 11 Μαΐου (10.00-20.00) και το Σάββατο 12 Μαΐου (10.00-18.00) και από την Κυριακή 13 Μαΐου και από τους υπόλοιπους φορείς.

Η δράση θα ολοκληρωθεί στην αυλή του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31) στο Θησείο, την Κυριακή 27 Μαΐου στις 19.30, όπου οι επισκέπτες που συμπλήρωσαν το σχετικό έντυπο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση με εκπροσώπους των φορέων του Δικτύου και να συζητήσουν μαζί τους.

Στη δράση συμμετέχουν οι φορείς: Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας (Ηπίτου 3, Πλάκα), Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (Νίκης 39, Σύνταγμα), Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα), Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα), Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Αγίων Ασωμάτων 45, Κεραμεικός), Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, (3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα), Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός), Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, (Κόδρου 9, Πλάκα), Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο), Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων (Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι), Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), Moυσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, (Καλλισπέρη 12 & Καρυατίδων, Ακρόπολη), Μουσείου Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1, Πλάκα), Μουσείο Σπύρου Βασιλείου (Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη), Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας (Καρατζά 7 και Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου), Οικία Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα http://www.athensmuseums.net

Δράσεις των μουσείων

Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις».

Την Παρασκευή, 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η τρέχουσα έκθεση του Ιδρύματος Β.&Μ. Θεοχαράκη «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012» θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης, ενώ στο Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχονται εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη.

Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη νέα και τεχνολογικά πιο προηγμένη προβολή της «Θόλου» με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη». Η παραγωγή θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 15:00 και στις 16:00.

Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής και παράλληλα πολιτιστικής προσφοράς της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, η οποία επί σειρά ετών αποτελεί χώρο παροχής πληροφοριών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και πρότυπο για ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών δράσεων στον ελληνικό χώρο.

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει εκδηλώσεις για μία νύχτα (Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα) που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, προβολές βίντεο, εκθέσεις (φωτογραφίας, ζωγραφικής, αρχειακού υλικού), εικαστικές εγκαταστάσεις, μουσική και χορό, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μεγάλους.

Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 18 Μαϊου θα μείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 9:30 έως τις 11:00 το βράδυ και αφιερώνει έναν από τους χαρακτηριστικούς της χώρους την αίθουσα των “φούρνων” και αναδεικνύει το μουσειακό της χαρακτήρα μέσα από μια σειρά δράσεων όπως δωρεάν ξεναγήσεις (κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 210 3475518), η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά Δημοτικού και η προβολή φωτογραφιών και ταινίας με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου.
Στις 9:00 θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας του Δ. Αθηναίων.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου το βράδυ του Σαββάτου 19 Μαΐου ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, με μια σειρά από δράσεις από τις 21.00 έως τις 24:00.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

-Ψηφιακή Παράσταση: «Εξέλιξη». (Ώρες παραστάσεων: 21:30, 22:30 και 23:30).
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

-Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας (21:00 — 24:00)

-Παρατήρηση του Κρόνου και των δακτυλίων του με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (21:00 — 24:00)(καιρού επιτρέποντος)

Εκθέσεις: «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και η Ελληνική Αστρονομία» (21:00 — 24:00)

«Αείζωον Πυρ», Έκθεση Φωτογραφίας του Γιώργου-Ομήρου Χριστάκου

Tο Μουσείο Ακρόπολης το Σάββατο 19 Μαΐου θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8:00 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα). Στις 9:30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των W. A. Mozart και F. J. Haydn, δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μουσικού κλασικισμού.