Ερώτηση: Είμαι μητέρα 4 ανήλικων παιδιών, 2 αγοράκια 4,5 ετών, 1 κορίτσι 3,5 ετών και 1 αγοράκι 21 μηνών. Ενω όλα πήγαιναν ρολόι με τα παιδάκια μου, είχαμε κανόνες που ακολουθούσαμε…

Είμαι μητέρα 4 ανήλικων παιδιών, 2 αγοράκια 4,5 ετών, 1 κορίτσι 3,5 ετών και 1 αγοράκι 21 μηνών. Ενω όλα πήγαιναν ρολόι με τα παιδάκια μου, είχαμε κανόνες που ακολουθούσαμε και με ακούγανε όταν τους ζητούσα κάτι ή τους έκανα κάποια παρατήρηση, εδώ και 1 μήνα δεν υπάρχουν πια ούτε κανόνες, ούτε συννενόηση. Ειλικρινά έχω κουραστεί και έχω βαρεθεί να ακούω τον εαυτό μου να φωνάζει και να κάνει παρατηρήσεις από την ώρα που θα σηκωθούμε μέχρι την ώρα που θα πάμε για ύπνο. Πειράζουν – χτυπάνε ο ένας τον άλλο, με κοροιδεύουν όταν τους μιλάω. Δεν χαίρομαι πια τα παιδιά μου, δεν παίζω, δεν γελάω. Μπορείτε να με βοηθήσετε?

Απάντηση από την ειδικό μας, Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας

Γειά σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids. Μέσα σε λίγες γραμμές περιγράφετε με εύγλωττο τρόπο την πραγματικότητα πάρα πολλών μαμάδων.
Λένε ότι υπάρχουν πέντε κολώνες που ένας άνθρωπος πρέπει να στηρίζει τον εαυτό. Η σχέση με την πατρική οικογένεια, η σχέση με την οικογένεια που έχουμε τώρα, η δουλειά μας, το χόμπι μας και οι φίλοι μας . Αν ρίχνουμε το βάρος μας μόνο σε μία ή δυο κολώνες παίρνοντας χρόνο και ενέργεια από τις άλλες τότε… αρχίζουμε να καταρρέουμε! Δεν χαιρόμαστε, δεν παίζουμε , δεν γελάμε. Η μαγική συνταγή είναι να πάρουμε λίγο απόσταση απ’ την «προβληματική» κολώνα και να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να γεμίσει λίγο τις μπαταρίες του. Όταν πάρουμε την απαραίτητη δύναμη – και μόνο τότε– επιστρέφουμε και ξανα-θέτουμε εκ νέου κανόνες και όρια. Από αυτά που μου περιγράφετε θα χρειαστεί να θέσετε νέα, αποτελεσματικά όρια, κανόνες συμπεριφοράς και συνεργασίας. Προηγείται όμως η δουλειά με τον εαυτό και την επαναφόρτισή του!
Μπορεί να μοιάζει ιδεατό (που να βρω χρόνο για φίλους ή χόμπι με 4 παιδιά; Θα μου πείτε.) Την ίδια ερώτηση όμως μου απευθύνουν και γονείς που έχουν ένα μόνο παιδί. Αν έχω φτάσει στο σημείο που δεν μπορώ να χαρώ, βρίσκομαι σε ένα μεταίχμιο. Είναι σαν να χτυπά ένα καμπανάκι που λέει: Κάτι δεν πάει καλά. Τι είναι αυτό; Τι έχω κάνει μέχρι τώρα που δεν θέλω να συνεχίσω να κάνω; Τι έχω περιορίσει που μου άρεσε και θα ήθελα να το κάνω;
Η λίγη απόσταση ανάμεσα σε μένα και τα παιδιά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αδιαφορία ή εγωισμός. Σημαίνει υπευθυνότητα. Σημαίνει ότι με φροντίζω καλά για να μπορώ να φροντίσω εξίσου καλά και αυτούς που εξαρτώνται από μένα. Τέλος, ζητήστε βοήθεια. Από μπορείτε. Σύζυγος, συγγενείς και φίλοι θα πρέπει να γνωρίζουν το πώς ακριβώς είστε και το τι ακριβώς χρειάζεστε αυτόν τον καιρό για να μπορέσουν να σταθούν δίπλα σας. Μια φάση είναι που θα περάσει.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για το ερώτημα που απευθύνατε στο infokids.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr
https://www.facebook.com/understanding.self.gr