Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Ερώτηση: Τα δύο μεγαλύτερα αγόρια μου, 6 και 8 ετών, (ο μικρός είναι μόλις 1 ετους) μιμουνται αγενείς συμπεριφορές και βρισιές που ακούν από το σχολείο ή ακόμα και τη γειτονιά...

Ερώτηση: Τα δύο μεγαλύτερα αγόρια μου, 6 και 8 ετών, (ο μικρός είναι μόλις 1 ετους) μιμουνται αγενείς συμπεριφορές και βρισιές που ακούν από το σχολείο ή ακόμα και τη γειτονιά...

Ερώτηση: Τα δύο μεγαλύτερα αγόρια μου, 6 και 8 ετών, (ο μικρός είναι μόλις 1 ετους) μιμουνται αγενείς συμπεριφορές και βρισιές που ακούν από το σχολείο ή ακόμα και τη γειτονιά. Από το μεγαλύτερο αγόρι περιμένω μεγαλύτερη συνεργασία και στεναχωριέμαι ιδιαίτερα επειδή μιμούνται άτομα ενήλικες, γονείς γειτονόπουλων, με τα οποία δεν κάνουμε καν παρέα. Επίσης, όποια βρισιά ακούσουν στο σχολείο είναι πρόθυμοι με μεγάλη ευκολία να ξεστομίσουν στον αδελφό τους όταν μαλλώνουν μεταξύ τους, ακόμα σε εμάς κάποτε όταν θυμώσουν μαζί μας, και αυτό συμβαίνει περισσότερο στο μεγάλο παιδί. Γιατί δεν μιμούνται εμάς στο λεξιλόγιο, γονείς και παππούδες και μιμούνται ξένο κόσμο? Τελευταίως, λόγω της απόγνωσής μου για την κακή συμπεριφορά των παιδιών μου, άρχισα ακόμα και να χειροδικώ, όμως αντιλαμβάνομαι ότι είναι λάθος. Δεν έχω όμως άλλο τρόπο… Τι να κάνω?

Απάντηση:

Γειά σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που απευθύνατε στο info-kids. Aς δούμε κάποια πράγματα για τις κακές λεξούλες!

Ποιες λέξεις μαθαίνουν πιο εύκολα οι παπαγάλοι; Τις βρισιές και τα βρομόλογα! Για ποιο λόγο; Γιατί αυτές οι λέξεις, όταν τις λέμε εμείς οι άνθρωποι, έχουν μια συναισθηματική ένταση μεγαλύτερη από τις κοινές καθημερινές λέξεις. Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά! Ακούν μια χορταστική «κακιά λέξη», όπως «Μ@λ@κ@ς» και την επαναλαμβάνουν όλο χαρά γιατί «πιάνουν» το συναίσθημα πίσω από αυτή.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν τα παιδιά να βρίζουν;

Πρώτος λόγος είναι αυτός που αναφέραμε πιο πάνω. Η συναισθηματική ένταση των λέξεων αυτών είναι ελκυστική στα παιδιά. Δεύτερος λόγος είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνουν ότι τραβούν την προσοχή των άλλων. Αντιλαμβάνονται ότι έχουν στη διάθεση τους ένα πανίσχυρο εργαλείο το οποίο «ελέγχουν» τους ανθρώπους γύρω τους. Ένας άλλος λόγος είναι η επίδειξη ανεξαρτησίας. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο δείχνουν στους γονείς ότι, δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Για να μιμηθούν. Επαναλαμβάνουν αυτά που ακούν να λέτε όταν είστε στο αυτοκίνητο, όταν θυμώνετε δηλαδή με τον οδηγό που σας «έκλεισε», επαναλαμβάνουν αυτά που ακούν στην τηλεόραση ή το σχολείο. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι: Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του παιδιού τόσο λιγότερη «συνείδηση» έχει για το ότι η λέξη που χρησιμοποιεί, μπορεί να είναι προσβλητική και πληγώνει τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων.

Nα μερικά tips που ίσως σας βοηθήσουν:

* Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιμοποιείται μπροστά στο παιδί σας. Αυτό που δίνετε, αυτό θα πάρετε.
* Δείτε από ποιον αντιγράφει αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί εσείς να μιλάτε «κανονικά» αλλά ο νονός του παιδιού να το επιβραβεύει με εκφράσεις: «Μπράβο αγόρι μου/ κορίτσι μου, χώστα», όταν ακούει το γιός σας ή την κόρη σας να βρίζει. Μιλήστε και εξηγήστε σε όποιον επαινεί τέτοιου είδους συμπεριφορές, το ότι δεν θέλετε να το κάνει.
* Μη γελάτε και αποθαρρύνετε και τους άλλους να γελάνε όταν ακούσουν το παιδί να βρίζει. Το γέλιο, ερμηνεύεται, εκ μέρους του παιδιού ως ενθάρρυνση να συνεχίσει ότι κάνει!
* Ρωτήστε το παιδί αν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη που χρησιμοποιεί . Αν για παράδειγμα χρησιμοποιεί μια προσβλητική λέξη για τα γεννητικά όργανα, εξηγήστε τι σημαίνει η λέξη αυτή και δώστε του την επιστημονική σημασία της λέξης.
* Ενημερώστε το παιδί για το πώς νοιώθουν οι άλλοι άνθρωποι (φίλοι, συμμαθητές κ.α) όταν ακούν προσβλητικές λέξεις. Μην ενοχοποιήσετε το παιδί αλλά με σταθερό τρόπο διδάξτε του ότι οι πράξεις του έχουν συνέπειες.
* Μην αντιδράτε! Αν πεταχτείτε πάνω φωνάζοντας: «Μην σε ξανακούσω να το λες αλλιώς…», μπορεί να μπείτε σε ένα αέναο παιχνίδι ελέγχου. Φύγετε από το δωμάτιο που βρίσκεται το παιδί ή απομακρύνετε το μαλακά από ένα δημόσιο χώρο. Πείτε κάτι σαν: «Λυπάμαι που φεύγουμε από τον παιδότοπο αλλά εδώ δεν επιτρέπεται να μιλάς με αυτόν τον τρόπο». Μην το κάνετε να φανεί σαν πράξη εκδίκησης ή τιμωρίας αλλά σαν φυσική συνέπεια της επιλογής του να βρίζει.
* Δώστε του επιλογές! Με έναν σταθερό τρόπο πείτε κάτι σαν: «Φαίνεται ότι είσαι θυμωμένος/η αυτή τη στιγμή γιατί χρησιμοποιείς τη λέξη «γ@μ@το». Αυτή η λέξη είναι καλό να μην χρησιμοποιείται από παιδιά.     Τι θα έλεγες να πεις : «Αι στο καλό πια»! Έλα να το πούμε μαζί και να δεις ότι θα φύγει ο θυμός από μέσα σου!
* Συνειδητοποιήστε ότι το παιδί εκτίθεται πλέον καθημερινά σε ένα λεξιλόγιο το οποίο, μπορεί να μην ήταν αποδεκτό τη δεκαετία του 70 αλλά είναι ανεκτό το 2012.

Να θυμάστε ότι ο πιο καλός συνδυασμός για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού είναι, να βρείτε τους λόγους για τους οποίους το παιδί υιοθετεί μια τέτοια συμπεριφορά, να εξερευνήσετε μαζί του τις εναλλακτικές λύσεις, να το βοηθήσετε να καταλάβει τα συναισθήματα που γεννά στους άλλους ανθρώπους αυτή η πρακτική, να θέσετε σταθερά όρια και τέλος να αποδαιμονοποιήσετε τη χρήση αυτών των λέξεων εκ μέρους του παιδιού. Ένα παιδί που στα τρία ή στα επτά του χρόνια πει τη λέξη «σκατά» (ή ότι άλλο) δεν σημαίνει ότι στα δεκατρία του χρόνια θα βρίζει όλον τον κόσμο αδιακρίτως!

Χαίρομαι που καταλαβαίνετε ότι η χειροδικία...δεν οδηγεί κάπου!

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr
https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.