Εσείς γνωρίζετε πώς να τοποθετήσετε ΣΩΣΤΑ το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο;

Πραγματικά, η σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, θα σώσει τη ζωή του παιδιού σας! Μην το ρισκάρετε, μην παίζετε με τη ζωή του! Κάντε ό,τι και όπως πρέπει.
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, η Βασιλική Πρεσβεία της Νορβηγίας και των Νορβηγικών εταιριών Βρεφικών Ειδών Be Safe και Stokke διοργάνωσαν μια πολύ σημαντική εκδήλωση, με θέμα «Η Ασφάλεια του Παιδιού στο Αυτοκίνητο». Όλοι οι παραβρισκόμενοι επέμειναν ουσιαστικά ότι η παρατεταμένη χρήση ανάποδου παιδικού καθίσματος, είναι άκρως απαραίτητη μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών!
Σας παραθέτουμε με τη σειρά μας όλα τα tips ώστε να παρέχετε στο παιδί σας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο rear facing -την ανάποδη τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο.

Ποιο είναι το Νορβηγικό/ Σκανδιναβικό μοντέλο του rear facing -ανάποδη τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος- για τη χρήση παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο;
Σύμφωνα με το νορβηγικό/ σκανδιναβικό μοντέλο του rear facing, το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται ανάποδα στο αυτοκίνητο, με το μέτωπο του παιδιού να κοιτάζει προς τα πίσω. Με αυτόν τον τρόπο, το βρέφος/ παιδί είναι περισσότερο προστατευμένο σε περίπτωση ατυχήματος.

Για ποιο λόγο είναι πιο ασφαλές το μοντέλο του rear facing για ένα βρέφος/ παιδί στην περίπτωση ατυχήματος;
Κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος, κυρίως σε περιπτώσεις μετωπικής σύγκρουσης, το σώμα μας αυτόματα εκτινάσσεται μπροστά. Λόγω της ταχύτητας του αυτοκινήτου και της δύναμης της αδράνειας η σπονδυλική στήλη, ο αυχένας και τα εσωτερικά μας όργανα δέχονται μεγάλη πίεση. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η σπονδυλική στήλη η οποία θα πρέπει να συγκρατήσει τον αυχένα και το κεφάλι.
Στην περίπτωση των παιδιών, η σπονδυλική στήλη βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη και τα οστά είναι πιο μαλακά καθώς δεν έχουν πάρει ακόμη την τελική τους μορφή. Αυτό σημαίνει πως στη διάρκεια ενός ατυχήματος, η παιδική σπονδυλική στήλη δέχεται τέτοια πίεση που ενδέχεται να μην προστατέψει τον αυχένα από ενδεχόμενο κάταγμα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση του θώρακα, ο οποίος σε αντίστοιχη περίπτωση δεν θα μπορέσει να προστατέψει τα όργανα του παιδιού.
Τοποθετώντας το παιδικό κάθισμα ανάποδα, το σώμα του βρέφους/ παιδιού εκτινάσσεται προς τα πίσω και η δύναμη κατανέμεται σε όλη την πλάτη του καθίσματος. Αυτό σημαίνει πως ο αυχένας, η σπονδυλική στήλη και τα όργανα δεν εκτίθενται σε μεγάλες πιέσεις και είναι περισσότερο προστατευμένα.

Για ποιο λόγο τα βρέφη/ παιδιά είναι πιο ευπαθή σε ένα ατύχημα σε σχέση με έναν ενήλικα;
Καθώς τα βρέφη/ παιδιά βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη, οι αναλογίες του σώματός τους δεν είναι οι ίδιες με αυτές των ενηλίκων. Το κεφάλι τους αντιστοιχεί στο 25% του βάρους του σώματός τους. Εάν η αναλογία αυτή αντιστοιχούσε και στους ενήλικες, το κεφάλι τους θα ζύγιζε περίπου 20 κιλά.
Παράλληλα, ο σκελετός των παιδιών δεν έχει πάρει την τελική του μορφή, είναι πιο μαλακός, και στην περίπτωση ενός ατυχήματος είναι πιο πιθανό να λυγίσει, παρά να σπάσει, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς στα όργανα.

Μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει το παιδικό κάθισμα να τοποθετείται ανάποδα στο αυτοκίνητο;
Σύμφωνα με το νορβηγικό μοντέλο το παιδικό κάθισμα τοποθετείται ανάποδα μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών, όταν το βάρος του παιδιού φτάσει περίπου τα 18 κιλά.