Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί γιορτάζουμε ως ημέρα αποταμίευσης αυτή τη συγκεκριμένη μέρα; Η 31η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου του 1924. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένοντας πιστό στον παγκόσμιο εορτασμό αυτής της τόσο σημαντικής μέρας για την ιδέα που μεταφέρει σε μικρούς και μεγάλους, έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων, με στόχο να ενεργοποιήσει τα παιδιά στην ιδέα της αποταμίευσης. Στόχος των ανθρώπων του Ταμιευτηρίου να τα ευαισθητοποιήσουν για συνετή κατανάλωση, κριτική στάση απέναντι στην υπερκατανάλωση και συνειδητή οικονομία, που δεν θα έχει φυσικά διάρκεια μιας μέρας, αλλά θα γίνεται με γνώση και προσοχή κάθε μέρα.
Η συμβολή των γονιών
Το πόσο σημαντικό είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την αξία της σωστής και με μέτρο κατανάλωσης χρημάτων το γνωρίζουν οι γονείς πρώτοι απ’ όλους και μάλιστα πολύ καλά, από τους ίδιους όμως εξαρτάται να μπορέσουν να διαμορφώσουν σιγά-σιγά μια καλύτερη και πιο υπεύθυνη γενιά πολιτών.
Εσείς, οι γονείς, λοιπόν θα δώσετε πρώτοι το «καλό» παράδειγμα της οικονομίας με το να ενδιαφερθείτε για το σχολικό χαρτζιλίκι και την καλή διευθέτησή του, μας λέει η παιδοψυχολόγος Λίνα Μητσάκου. Θα τους διδάξετε ότι η υπερκατανάλωση δεν καταξιώνει κοινωνικά το άτομο, παρά γίνεται υποκατάστατο της αληθινής ουσίας της ζωής. Δείξτε τους ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι, αυτό της συγκέντρωσης ενός μέρους από το χαρτζιλίκι τους σε έναν όμορφο και ζωηρόχρωμο κουμπαρά, που θα τους θυμίζει ότι πρέπει να τον γεμίσουν προκειμένου στο τέλος της χρονιάς να τον σπάσουν για να αγοράσουν το πολυπόθητο παιχνίδι. Αφήστε τα παιδιά να κουμαντάρουν τον… οβολό τους και μη βιάζεστε να γεμίσετε εσείς τον κουμπαρά εκ μέρους τους. Έτσι, το παιχνίδι θα αποβεί μάταιο ως προς την παιδαγωγική του αξία. Από την άλλη, μη φτάνετε ποτέ σε υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε μια άλλη κακή χρήση των χρημάτων: τη φιλαργυρία. Το μέτρο, η υπομονή και η επιμονή, όπως μας τα διδάσκουν και τα σοφά μυρμήγκια είναι αρετές που τείνουν να εκλείψουν στις μέρες μας, γι’ αυτό προσπαθήστε να τις διατηρήσετε ζωντανές στα παιδιά.