Ε.Ε: Ασφαλέστερα τα παιχνίδια που θα φέρει φέτος ο Άη Βασίλης

Οδηγίες προς τους γονείς για αγορά ασφαλών παιχνιδιών για τα παιδιά τους δίνει η Κομισιόν μέσα από την νέα εκστρατεία ενημέρωσης που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τον Ιούλιο του 2011, τα παιχνίδια που πωλούνται στην Ε.Ε, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις κατασκευής παιδικών παιχνιδιών, ικανοποιούν τους αυστηρότερους κανόνες στον κόσμο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο η ασφαλής κατασκευή αλλά και ο ασφαλής τρόπος χρήσης καθώς και το κάθε παιχνίδι που αγοράζουμε να απευθύνεται στην κατάλληλη ηλικία του παιδιού. Και εδώ έρχεται η ευθύνη του γονέα…

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ασφάλεια των παιχνιδιών, ένα βίντεοκλιπ που θα προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρώπης θα εξηγεί τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να είναι βέβαιοι ότι το παιχνίδι είναι ασφαλές για το παιδί τους, καθώς και πώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια. Θα εξηγείται, επίσης, με ποιό τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στην ΕΕ.

Παράλληλα, σε πολλά καταστήματα παιχνιδιών στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Αυστρία θα διατίθενται κάρτες με οδηγίες ασφάλειας για τα παιχνίδια.

Έξι ευρωπαϊκές οδηγίες για τις αγορές των παιχνιδιών:

1) Μην αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που δεν έχουν τη σήμανση CE. Με τη σήμανση CE ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με όλους τους εφαρμοστέους κανόνες ασφάλειας της Ε.Ε, οι οποίοι είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο.

2) Μην αγοράζετε παιχνίδια με μικρά αποσπώμενα μέρη για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Τα παιχνίδια αυτά φέρουν ειδικό σύμβολο. Η πνιγμονή είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος για παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, διότι τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους!

3) Να διαβάζετε όλες τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες χρήσης για την ασφαλή χρήση του παιχνιδιού

4) Να προσέχετε τα παιδιά ενόσω παίζουν. Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια λειτουργούν όπως ακριβώς θα έπρεπε και ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού.

5) Να αγοράζετε παιχνίδια πάντα από αξιόπιστα καταστήματα και αξιόπιστα διαδικτυακά σημεία πώλησης.Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια που σας προσφέρουν οι φίλοι σας, ενδέχεται, επειδή είναι παλαιότερα, να μην ικανοποιούν τα τρέχοντα πρότυπα ασφάλειας.

6) Να αναφέρετε πάντα κάθε πρόβλημα ασφάλειας που παρουσιάζει κάποιο παιχνίδι στον κατασκευαστή ή στο κατάστημα λιανικής πώλησης από όπου το αγοράσατε.