Ζωγραφίζουμε με κιμωλία στην Πλατεία Κοτζιά (24-25/9)

Το 1ο Φεστιβάλ Εφήμερης ζωγραφικής, Κ.I.Μ.Ο.L.I.A. Τέχνη του δρόμου, είναι μια καλλιτεχνική δράση που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, με σκοπό την ενθάρρυνση της παιδικής και εφηβικής δημιουργικής δραστηριότητας μέσω της σύγχρονης τέχνης και την γνωριμία των παιδιών με το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, 21 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί ζωγραφίζουν εφήμερα έργα τέχνης στο πλακόστρωτο της πλατείας με μοναδικό μέσο την κιμωλία.

Συμμετέχουν: Aλέξανδρος Αβρανάς, Απόστολος Γεωργίου, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Λίνα Θεοδώρου, Νίκος Καναρέλης, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Αλέξανδρος Λάιος, Παναγιώτης Λιανός, Μάρω Μιχαλακάκου, Iωάννα Μύρκα, Nίκος Παπαδόπουλος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ράνια Ράγκου, Στέφανος Ρόκος, Γιάννης Σαββίδης, Δημήτρης Τάτταρης, Πάνος Φαμέλης, Δημήτρης Χρηστίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, η κιμωλία, το προσφιλές αυτό εργαλείο μάθησης αλλά και παιχνιδιού για τα παιδιά γίνεται στα χέρια του καλλιτέχνη το αποκλειστικό μέσο δημιουργίας ενός έργου τέχνης.
Η ζωγραφική του δρόμου δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες να παρακολουθήσουν, σε πραγματικό χρόνο, τη διαδικασία δημιουργίας ενός καλλιτεχνικού έργου, να γνωρίσουν από κοντά τους καλλιτέχνες και να συνομιλήσουν μαζί τους.

Στο παιδικό εργαστήρι «Κιντσμολία, μια πόλη μες στην πόλη!» υπό την καθοδήγηση του Κώστα Μπεβεράτου, τα παιδιά ζωντανεύουν μια ολόκληρη πόλη με χρωματιστές κιμωλίες, συμμετέχοντας σε ένα απίθανα διασκεδαστικό παιχνίδι ζωγραφικής!
Τα παιδιά ανακαλύπτουν μια εκδοχή της εφήμερης τέχνης, εμπνέονται από τις ζωγραφικές συνθέσεις των καλλιτεχνών και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, κάνουν τις δικές τους εφήμερες δημιουργικές παρεμβάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της πλατείας.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, νέοι, έφηβοι και μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας αφήνουν το δικό τους εφήμερο ζωγραφικό αποτύπωμα στο δάπεδο της πλατείας.

Το φεστιβάλ αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά και εφήβους, του Very Υoung Contemporary Art, που έχει ως αποστολή την καλλιέργεια της εικαστικής αντίληψης των παιδιών, τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων για τη σύγχρονη τέχνη, την ανάδειξη αυθόρμητων εικαστικών πειραματισμών και νέων καλλιτεχνικών τρόπων έκφρασης.
Τα παιδιά βιώνουν τους τρόπους και τις διαδικασίες με τους οποίους παράγεται το εικαστικό έργο, κατανοούν βαθύτερα τους λόγους για τους οποίους δημιουργείται, τον ρόλο, τη λειτουργία του και εντέλει τους ερμηνευτικούς τρόπους προσέγγισής του.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται ως εξής:

24 Σεπτεμβρίου
Οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν από τις
Παιδικό εργαστήρι «Κιντσμολία, μια πόλη μες στην πόλη!» (11π.μ. – 6μ.μ.)

25 Σεπτεμβρίου
Ελεύθερη ζωγραφική από νέους και μαθητές σχολείων της Αθήνας
Παιδικό εργαστήρι «Κιντσμολία, μια πόλη μες στην πόλη!» (10π.μ. – 6μ.μ.)

Το infokids.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης