Μελάνωμα: Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού, όπως καλά φάνηκε και αυτό το καλοκαίρι, μυαλό δεν βάζουμε. Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του δέρματος διεθνώς, όντας υπεύθυνο σχεδόν για το 80% των θανάτων. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται περίπου 130.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο, εκ των οποίων σχεδόν το 80% είναι στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Όταν το μελάνωμα διαγνωσθεί νωρίς είναι γενικά μια ιάσιμη νόσος. Ωστόσο, όταν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, είναι η πιο θανατηφόρα και η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Το 2011 και το 2012 όμως απετέλεσαν χρονιές ορόσημο στη θεραπεία της νόσου, καθώς ήταν η πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, που βρέθηκαν και εφαρμόστηκαν στην κλινική πράξη, νέα, αποτελεσματικά φάρμακα για το μεταστατικό μελάνωμα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αλλά και με αφορμή τα παραπάνω το ΑγκαλιάΖΩ- Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου υλοποίησε Εκστρατεία Ενημέρωσης για την πρόληψη του Καρκίνου του Δέρματος και το Μελάνωμα με σύνθημα «Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές». Στόχος της Εκστρατείας ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος.

Η Δρ. Κωνσταντίνα Φραγκιά- Τσίβου, M.D, Ph.D Παθολογοανατόμος Επιστημονική Διευθύντρια ΗistoBio Diagnosis [HBD] Πρόεδρος «ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ» Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μελανώματος τονίζει, «Οι δωρεάν εξετάσεις πληθυσμού συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια που δεν απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Με βάση την εμπειρία μου από τις προσπάθειες των τελευταίων ετών έχει διαφανεί ότι το μελάνωμα εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες συχνότερα, σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες. Η εμφάνιση του μελανώματος φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τις συνήθειες του ατόμου σε σχέση με την έκθεσή του στον ήλιο, πολλαπλά εγκαύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών, και λιγότερο με τον τόπο γέννηση ή διαβίωσής του. Η παράμετρος του stress φαίνεται να συσχετίζεται με την ανάπτυξη του μελανώματος, γεγονός το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα.»

Ας μάθουμε για το μελάνωμα

* Το μελάνωμα δεν είναι μια εποχιακή νόσος. Άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ.) αγρότες ή άτομα που έχουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. ιστιοπλόοι) έχουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα, αλλά κυρίως για μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος.
* Η πρόληψη του μελανώματος στηρίζεται στην τήρηση των κανόνων αντηλιακής προστασίας και προσωπικού ελέγχου δηλαδή:
Τον περιορισμό της έκθεσης στον ήλιο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες
Τη χρήση καπέλου και προστατευτικού ρουχισμού
Την εφαρμογή αντηλιακών με ευρύ φάσμα προστασίας (UVA + UVB) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF>25)
*Τα ύποπτα σημάδια ενός σπίλου (ελιάς) – μελανώματος είναι:
Η ασυμμετρία: Η δερματική βλάβη είναι ασύμμετρη. Εάν χωρίσουμε τη βλάβη με μία γραμμή στη μέση, τα δυο «μισά» τμήματα δεν ταυτίζονται
Η περιφέρεια της βλάβης: Τα όρια της βλάβης είναι συχνά υπερυψωμένα, ασαφή, θολωμένα ή ανώμαλα και η μελάγχρωση επεκτείνεται στο περιβάλλον δέρμα
Το χρώμα: Το χρώμα της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφο. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ καθώς και περιοχές λευκής απόχρωσης, γκρι, κόκκινης, ροζ ή μπλε
Η διάμετρος: Υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης, συνήθως αύξηση. Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από τη γόμα ενός μολυβιού (6χιλ.)