Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Η αιμορραγία στην πρώτη εγκυμοσύνη επηρεάζει και τις επόμενες

Η αιμορραγία στην πρώτη εγκυμοσύνη επηρεάζει και τις επόμενες

Οι αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται αρκετά συχνά χωρίς όμως να συνεπάγεται αυτομάτως ότι η κύηση βρίσκεται σε κίνδυνο. Η εμφάνιση αίματος κατά την κύηση εν πολλοίς οφείλεται σε διάφορες αιτίες που ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία της κύησης και διακρίνονται σε αιμορραγίες 1ου, 2ου και 3ου τριμήνου. Παρολαυτά, η αιμόρροια που πρέπει να κινητοποιήσει την έγκυο είναι αυτή που σχετίζεται με μικροαιμορραγίες εμφύτευσης, μικροαποκολλήσεις του νεοσχηματιζόμενου πλακούντα, δημιουργία αιματωμάτων στον πλακούντα ή μεταξύ του τελευταίου και των εμβρυικών μεμβρανών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η γυναίκα μόλις δει έστω και μία σταγόνα αίμα ή μια ύποπτη καφεκόκκινη κηλίδα στο εσώρουχό της θα πρέπει αναμφίβολα να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της.

Το ζήτημα της αιμορραγίας στην εγκυμοσύνη τέθηκε στο επίκεντρο μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που παρουσιάζουν κολπική αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, χωρίς ωστόσο να αποβάλλουν, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών της κύησης, όχι μόνο της τρέχουσας αλλά και της επόμενης. Οι Δανοί ερευνητές, στα πλαίσια της έρευναςς μελέτησαν ενδελεχώς τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 800.000 γυναικών που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μεταξύ των ετών 1978 και 2007, καθώς και για ένα υποσύνολο περίπου 540.000 γυναικών οι οποίες γέννησαν και το δεύτερο παιδί τους την ίδια χρονική περίοδο καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι το 2% των γυναικών και των δύο ομάδων είχαν παρουσιάσει αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο κύησης.

Τα ευρήματα απέδειξαν ότι 6% των γυναικών που είχαν παρουσιάσει αιμορραγία στην πρώτη τους κύηση γέννησαν πρόωρα μεταξύ της 32ης και 36ης εβδομάδας κύησης, σε σύγκριση με περίπου 4% των γυναικών που δεν είχαν παρουσιάσει αιμορραγία. Ο ακόμη πιο πρόωρος τοκετός, μεταξύ της 28ης και της 31ης εβδομάδας κύησης, ήταν συχνότερος στις γυναίκες που είχαν παρουσιάσει αιμορραγία (0,3% έναντι 0,9%), όπως και η αποκόλληση πλακούντα (1,0% έναντι 1,4%), αλλά και η πρόωρη ρήξη υμένων (6% έναντι 5%). Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν παρουσιάσει αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο της πρώτης τους κύησης αλλά όχι και της δεύτερης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και πρόωρης ρήξης υμένων και στη δεύτερή τους κύηση: 8,2% των γυναικών αυτών γέννησαν το δεύτερο παιδί τους μεταξύ της 32ης και της 36ης εβδομάδας κύησης έναντι 2,2% των γυναικών χωρίς αιμορραγία (ο κίνδυνος για ακόμη πιο πρόωρο τοκετό στις δύο ομάδες ήταν 4,8% και 2,7%, αντίστοιχα), ενώ 4% των γυναικών με αιμορραγία στην πρώτη κύηση παρουσίασαν πρόωρη ρήξη υμένων στη δεύτερη κύηση έναντι 3% των γυναικών χωρίς αιμορραγία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.