Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Η διατροφή των παιδιών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Η διατροφή των παιδιών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Η οικονομική κρίση έχει παγιωθεί δυστυχώς στην ελληνική κοινωνία και τα επακόλουθα αυτής συγκλονίζουν καθώς ξυπνούν μνήμες του θλιβερού παρελθόντος που μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε. Η χαμηλή ποιότητα διατροφής, η αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα και η ανασφάλεια για τη σίτιση σχετίζονται με την οικονομική κρίση, ενώ «αντίδοτο» για τον περιορισμό των συνεπειών της στην υγεία του παιδικού πληθυσμού αποτελεί ο μητρικός θηλασμός.

“Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελληνοπαίδων σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα, όταν πια αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες” επισημαίνει ο παιδίατρος -σύμβουλος γαλουχίας Στέλιος Παπαβέντσης σε ανακοίνωσή του με θέμα «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή» στο 10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Παγκοσμίως ο μη θηλασμός ευθύνεται για ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών το χρόνο, για το 10% των νοσημάτων παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών, μαζί με μητρική και παιδική υποθρεψία. Η άμεσα ευεργετική επίδραση του θηλασμού είναι η μειωμένη νοσηρότητα, ενώ απώτερες ευεργετικές επιδράσεις του είναι ο αυξημένος δείκτης νοημοσύνης και η μείωση μη μεταδοτικών χρόνιων νοσημάτων», υπογράμμισε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι «στη χώρα μας ο μητρικός θηλασμός δεν προωθείται ούτε υποστηρίζεται από τους ιθύνοντες».

Ιδιαίτερα ανησυχητική για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της ήταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η παιδογαστρεντερολόγος και υπεύθυνη του εργαστηρίου κλινικής διατροφής του ΑΤΕΙ-Θ, Θωμαή Καραγκιόζογλου. Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους οικονομικής κρίσης έδειξαν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο γιατί πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000, καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία παραμελώντας την ποιότητα της τροφής, δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα τα λαχανικά», ανέφερε στο ΑΜΠΕ η κ. Καραγκιόζογλου.

Η πρόταση της κ Καραγκιόζογλου αναφορικά με το ζήτημα της αποφυγής των επιπτώσεων της οφειλόμενης στην κρίση κακής παιδικής διατροφής στην ενήλικη ζωή είναι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα διδάγματα που πήραμε ως χώρα για το πώς επιβιώνει ένας λαός σε εποχές κρίσης. Η χώρα μας επιβίωσε υιοθετώντας αυτή τη μεσογειακή διατροφή και ίσως θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το πρότυπο και να έχουμε στο νου μας τι μας περιμένει αν αγνοήσουμε την πρόκληση που βάζει η σημερινή οικονομική κρίση στη διατροφή των βρεφών» πρόσθεσε η κ Καραγκιόζογλου.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.