Η διατροφική αξία του αρακά

Ο αρακάς είναι ένα πολύ χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο καθώς μας προσφέρει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β -καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Παράλληλα μας δίνει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.

Διαθέτει 1,6 μονάδα σιδήρου ανά 100 γρ. φαγητού και το σώμα μας απορροφά περίπου το 20% από αυτόν.

Η κατανάλωση αρακά συστήνεται ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και σε αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Τι να προσέξετε

Ο αρακάς είναι πολύ συχνά επιβαρημένος από χημικές ουσίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτόφαρμακα. Επίσης, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συγκομιδή του έχει ήδη χάσει το 20% των βιταμινών του. Υπ’ αυτή την έννοια ίσως είναι καλύτερα, από διατροφική άποψη, να προτιμάτε τον κατεψυγμένο αφού καταψύχεται μέσα σε 3-4 ώρες από την συγκομιδή. Αν βρείτε φρέσκο τότε κάντε σχολαστικό πλύσιμο.

Πώς να τον μαγειρέψετε

Είναι πιο νόστιμος αλλά και πλουσιότερος σε αντιοξειδωτικά στοιχεία αν μαγειρευτεί με πατάτες, κρεμμύδι, άνηθο και ελαιόλαδο. Μπορείτε να τον κάνετε κοκκινιστό ή λεμονάτο. Επίσης μπορείτε να το συνδυάσετε με ρύζι και άλλα λαχανικά σαν σαλάτα.