Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Η Ελληνική οικογένεια σε κρίση. Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα

Η Ελληνική οικογένεια σε κρίση. Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα

429035_472165706175008_49090933_nΑν πριν από τέσσερα χρόνια κάποιος μας έλεγε πως θα ζήσουμε αυτά που ζούμε σήμερα θα τον λέγαμε στην καλύτερη περίπτωση τρελό. Κανείς δεν περίμενε πως ο τρόπος ζωής μας τότε, θα άλλαζε ριζικά και τόσο απότομα. Δεν θα αναλύσω τις αιτίες και τους λόγους που συνέβη αυτό.  Σήμερα θα καταπιαστώ με τα προβλήματα, αλλά και τα οφέλη που δημιούργησε η κρίση μέσα στην ελληνική οικογένεια.

Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Χωρίς δουλειά, με χρέη και χωρίς καμιά βοήθεια από κανέναν. Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις, πίσω τους υπάρχει μια οικογένεια που βιώνει καθημερινά την απότομη αλλαγή στην καθημερινότητα. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα όταν σε αυτές τις οικογένειες υπάρχουν μικρά παιδιά. Εδώ λοιπόν είναι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα. Η διαίσθησή τους είναι τρομερή.  Αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα κάθε αλλαγή στην διάθεσή μας και στη συμπεριφορά μας.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τι μου είπε η κόρη μου όταν πριν μερικούς μήνες με είχε πιάσει και εμένα αυτό που λέμε, κακή διάθεση λόγω των επαγγελματικών δυσκολιών. Με πλησίασε και χαϊδεύοντας με στο κεφάλι, ρώτησε, «μπαμπά μου γιατί είσαι στεναχωρημένος? Χαμογέλα μου…» θυμάμαι πώς άλλαξε η διάθεση μου αμέσως.

Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε ως γονείς αυτήν την εποχή είναι διπλή. Είναι όμως και μια πολύ καλή εποχή να διδάξουμε στα παιδιά μας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Να τους μάθουμε να είναι συνετά και να μπορούν να ζουν καλά και με λίγα πράγματα. Η υπερβολή μας χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια.  Σε όλα. Πέρα από πολλά άλλα, αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα. Η ελληνική οικογένεια έχει περάσει χειρότερα και κατάφερε να ορθοποδήσει. Το θέμα είναι ότι ξεχνάμε εύκολα. Δεν πρέπει να κρύψουμε από τα παιδιά μας τα λάθη που κάναμε.  Μόνο έτσι θα τα βοηθήσουμε να μην κάνουν τα ίδια σε μερικά χρόνια. Για αυτό όσο και αν είναι δύσκολο, ας επενδύσουμε σε ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή.  Στην ανατροφή των παιδιών μας. Γιατί όλα θα περάσουν πολύ γρήγορα.

Η κρίση είναι μια τεράστια ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να καταλάβει μια μητέρα ότι είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνει αυτή τα παιδιά της και όχι μια νταντά, για την οποία δουλεύει για να καταφέρει να την πληρώσει. Να καταλάβει ένας πατέρας ότι είναι πιο σημαντικό να περνάει χρόνο με τα παιδιά του, από το να πίνει μπίρες με τους φίλους του.  Να καταλάβουμε ότι η πραγματική ευτυχία δεν είναι να καταναλώνεις αλλά να απολαμβάνεις.  Για όλα χρειάζεται μέτρο και ισορροπία.

Υπήρξε μια εποχή που είχαμε χάσει κάθε αίσθηση μέτρου και σωστού. Αυτή πέρασε πια. Ελπίζω ανεπιστρεπτί. Να είστε όλοι καλά. Εύχομαι η άνοιξη που έρχεται να είναι και μεταφορική αλλά και κυριολεκτική.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter