Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Η επιληψία δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη

Η επιληψία δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που πάσχουν από επιληψία φοβούνται ότι μια τέτοια νευρολογική διαταραχή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην επιθυμία τους να γίνουν μητέρες. Στο παρελθόν, η απάντηση σε όσες επιληπτικές γυναίκες επεδίωκαν να μείνουν έγκυες ήταν αρνητικη καθώς υπήρχαν φόβοι σχετικά με τον συνδυασμό λήψη φαρμάκων και υγείας εμβρύου. Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν καθώς σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσαν από κοινού η Αμερικανική Νευρολογική Ακαδημία και η Αμερικανική Εταιρεία Επιληψίας, η κύηση γυναικών που πάσχουν από επιληψία είναι μια ασφαλής επιλογή, αλλά θα πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια σε όλα τα στάδια της κύησης καθώς και να αποφεύγεται η λήψη βαλπροϊκού κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει γεννητικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, τονίζεται ότι εφόσον είναι δυνατόν να καταστεί κύηση, οι γυναίκες με επιληψία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα του ενός φάρμακα κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς η λήψη περισσότερων συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γεννητικών ανωμαλιών. Επιπλέον, οι επιληπτικές έγκυες θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις αίματος προκειμένου να προσαρμόζεται η δόση της αγωγής τους και να μην παρουσιάσουν κρίσεις. Τέλος συνιστάται στους θεράποντες ιατρούς να μελετούν το ενδεχόμενο αποφυγής χορήγησης των αντιεπιληπτικών φαινυτοΐνη και φαινοβαρβιτάλη και να προειδοποιούν τις ασθενείς τους ότι το κάπνισμα ενδεχομένως και να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από επιληψία δεν διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καισαρικής τομής, πρόωρων συσπάσεων ή πρόωρου τοκετού, ενώ επιπλέον εφόσον μία γυναίκα δεν έχει παρουσιάσει επιληπτική κρίση εννέα μήνες πριν την έναρξη της κύησης είναι μάλλον απίθανο να παρουσιάσει κρίση κατά τη διάρκεια της κύησης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.