Η ηχορύπανση μειώνει την απόδοση των παιδιών

Περίπου οκτώ στα δέκα σχολεία στο κέντρο καθώς και στο δυτικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, βομβαρδίζονται από θορύβους, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολο το εκπαιδευτικό έργο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, με θέμα την εκτίμηση της επίδρασης του θορύβου στη μαθησιακή διαδικασία, σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Α΄(κέντρο), Β΄ (Δυτικός τομέας) και Γ΄ (Άνω Πόλη) δημοτικών κοινοτήτων του δήμου Θεσσαλονίκης, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα 18 από τα 24 σχολεία (75%), που συμμετείχαν στην έρευνα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηχορύπανσης που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η κατάσταση των σχολείων όσον αφορά την ηχορύπανση είναι «κακή έως απαράδεκτη» στο κέντρο της πόλης, «κακή έως πολύ κακή» στην Άνω Πόλη και «καλή έως μέτρια» στο δυτικό τομέα. Οι ώρες μέγιστης έκθεσης στο θόρυβο, είναι από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι.

Τόσο για τους καθηγητές όσο και για τους μαθητές, η διαδικασία μελέτης τις ώρες αυτές δυσκολεύει ιδιαίτερα. Στο κέντρο, το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στα αυτοκίνητα, τα δίκυκλα και στις ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Στην Άνω πόλη, κύρια πηγή θορύβου είναι τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια, ειδικά για ορισμένα σχολεία που βρίσκονται σε πολύ στενούς και με μεγάλη κυκλοφορία δρόμους, ενώ στο δυτικό τομέα ο θόρυβος προέρχεται κατά κόρον από τα δίκυκλα και από κατασκευαστικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σχολεία τα οποία πλήττονται από το θόρυβο χαρακτηρίζονται «ροκ σχολεία», πράγμα το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση των μαθητών. Για την επιστημονική ενίσχυση αυτού του συμπεράσματος, η μελέτη επικαλείται στοιχεία έρευνας της Αμερικάνικης Εταιρείας Ωτολογίας. Βάσει αυτής, τα παιδιά που έκαναν μάθημα σε τάξεις που βρίσκονται στην πιο θορυβώδη πλευρά του σχολείου είχαν χαμηλότερους βαθμούς απ’ ό,τι εκείνα των οποίων οι τάξεις βρίσκονταν στην ήσυχη πλευρά.

Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων πρότεινε ορισμένα μέτρα, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ηχορύπανσης. Μερικά εξ’ αυτών είναι η αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων (με τοποθέτηση ηχομονωτικών κουφωμάτων, τζαμιών κτλ.), η κατασκευή ηχοπετασμάτων ή ηχοπαγίδων περιμετρικά των σχολείων, η αλλαγή του οδοστρώματος σε συγκεκριμένα σημεία και η τοποθέτηση αντιθορυβικού τάπητα.

Ταυτόχρονα, προτείνεται ο σχεδιασμός «ζώνης ησυχίας» γύρω από τα σχολεία, η κατάργηση των στάσεων λεωφορείων στα συγκεκριμένα σημεία, η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης καθώς και η διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στις εξατμίσεις των δίκυκλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via ΕΡΤ