Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Η θρησκόληπτη γιαγιά κάνει διαρκώς κατήχηση στα παιδιά. Τι να κάνω;

Η θρησκόληπτη γιαγιά κάνει διαρκώς κατήχηση στα παιδιά. Τι να κάνω;

Γεια σας. Είμαι μανούλα δυο παιδιών 3 και 20 μηνών αντίστοιχα! Επειδή εργάζομαι, τα παιδιά μου περνούν τα απογεύματα τους με την πεθερά μου, η οποία όμως είναι θρησκόληπτη και εδώ ξεκινά και το πρόβλημα! Κάνει κατήχηση στα παιδιά! Τους μαθαίνει προσευχές (δεν το θεωρώ κακό), ψαλμωδίες (!), τους λέει ότι οι άγιοι, ο Θεός, η Παναγίτσα βρίσκονται στην πλάτη μας(!), έρχονται στο κρεβατάκι μας και μεταξύ πολλών άλλων, αυτό που μου είπε ο τρίχρονος γιος μου σήμερα, ότι ο άγιος Βασίλης είναι ψεύτικος και ο αληθινός είναι στην εκκλησία!
Εξοργίζομαι γιατί θεωρώ ότι δεν μπορεί ένα παιδάκι να τα καταλάβει όλα αυτά, γιατί θεωρώ ότι επεμβαίνει στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, γιατί ούτε εγώ, αλλά ούτε και ο σύζυγος μου (γιος της) είμαστε των ίδιων απόψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε στο Θεό!
Σας παρακαλώ βοηθήστε με να το χειριστώ! Δεν έχω μιλήσει ούτε στο σύζυγο μου ακόμη!

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γεια σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που απευθύνατε στο infokids.gr. Το ερώτημά σας πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον και πολλοί γονείς έχουν βρεθεί στην ανάλογη με τη δική σας θέση.

Η πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού (με τη μορφή της θρησκείας ή κάποιου άλλου πνευματικού δρόμου) ανήκει κατά κύριο λόγο στους γονείς. Ο νονός/νονά είναι ακόμα ένα άτομο που ως πνευματικός πατέρας/μητέρα του παιδιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του παιδιού για θρησκευτικά/πνευματικά θέματα.

Τα παιδιά σας είναι όντως σε πολύ μικρή ηλικία αλλά κάποια στιγμή θα έρθει ο καιρός που θα χρειαστεί να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν αυτό το κομμάτι της ζωής τους.

Σε γενικές γραμμές μια τέτοια είδους εκπαίδευση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Συμφωνία εκ μέρους και των δύο γονιών για το αν, πώς και ποιος θα μιλήσει για αυτά τα ζητήματα στο παιδί.
  • Ανακοίνωση στην ευρύτερη οικογένεια (γιαγιάδες/παππούδες/θείες κτλ) για το τι αποφάσισαν οι γονείς. Αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή γιατί πιθανόν να υπάρχουν αντιδράσεις, παρ' όλο αυτά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το δικό μας παιδί και γι' αυτό που θεωρούμε εμείς σωστό και κατάλληλο για εκείνο.
  • Επιλογή, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, των κατάλληλων λέξεων και φράσεων ανάλογα με το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε. Αν για παράδειγμα πιστεύουμε στο Θεό ως γενικότερη έννοια αλλά όχι με τη θρησκευτική, μπορούμε να πούμε κάτι σαν: «Σε αυτή την οικογένεια πιστεύουμε στην καλοσύνη, στη προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας που έχει λιγότερα από εμάς και το σεβασμό στην οποιαδήποτε μορφή ζωής.»  Μπορούμε επίσης να πούμε «Πιστεύω στο Θεό και την Παναγία και ο λόγος του Ιησού με βοηθά στη ζωή μου.»
  • Παρουσιάζω στο παιδί (καθώς μεγαλώνει) όλες τις θρησκείες και του διδάσκω το σεβασμό προς την πίστη – όχι μόνο τη δική του αλλά και των άλλων.
  • Δίνω το μήνυμα στο παιδί ότι ο δικός μου θρησκευτικός/πνευματικός δρόμος είναι ο δικός μου δρόμος και ότι εκείνο είναι ελεύθερο να βρει αυτό που του ταιριάζει.
  • Απαντώ σε όποιες απορίες γεννηθούν στο παιδί.

Η θρησκευτική/πνευματική εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που θα έρχεται και θα επανέρχεται σαν κουβέντα ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά όσο αυτά μεγαλώνουν. Το θέμα είναι να νιώθουν ότι υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να συζητήσουν. Ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας που θα τα βοηθήσει να εκφράσουν τις απορίες τους, τι ανάγκες τους και τα θέλω τους.
Σας ευχαριστώ για το ερώτημα και πάλι.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.