Η ιδανική δίαιτα σε χορταίνει και δεν σε παχαίνει

Είναι δυνατόν να τρώμε όσο θέλουμε και να αδυνατίζουμε χωρίς να ζούμε με το καθημερινό άγχος των θερμίδων; Αυτό υπόσχεται πρόσφατη έρευνα, η ευρύτερη παγκοσμίως μέχρι σήμερα στο «καυτό» ζήτημα της απώλειας βάρους, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξηγεί τι πρέπει να περιλαμβάνει η ιδανική δίαιτα. Η πανευρωπαϊκή έρευνα με το όνομα «Διογένης», της οποίας ηγήθηκαν Δανοί επιστήμονες και στην οποία συμμετείχε και μία Ελληνίδα διατροφολόγος, έδειξε ότι το μυστικό για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι μία δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και φτωχή σε γλυκίδια (υδατάνθρακες).
Τι θα φάτε: Ο διατροφολόγοι συνιστούν πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως το άπαχο κρέας, τα φασολάκια, το ψάρι, το αβγό, τα καρύδια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά που δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.
Τι θα αποφύγετε: Τους κατεργασμένους υδρογονάνθρακες και το άμυλο, που ανεβάζουν τον GI. Τέτοιες τροφές είναι το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, τα οποία θα πρέπει να αντικαθίστανται με ολικής άλεσης, η πέψη των οποίων απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Δώστε προσοχή: Τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν γενικά χαμηλό GI, θα πρέπει όμως να αποφεύγονται τα ακτινίδια, τα σταφύλια, το πεπόνι και η μπανάνα λόγω υψηλής ποσότητας ζάχαρης.
Το καλύτερο: «Με αυτήν τη δίαιτα μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε», γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» οι επιστήμονες με επικεφαλής τους Δρ Τόμας Μάινερτ Λάρσεν και Αρνι Αστρουπ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.