Η καλοκαιρία απομάκρυνε προσωρινά την εποχική γρίπη

Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν στο φόρτε της. Ο λόγος για την εποχική γρίπη, που φέτος, ευτυχώς βέβαια, δεν μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα μέχρι τώρα, ημέρες Χριστουγέννων δηλαδή. Σε αναμονή του κύματος της εποχικής γρίπης βρίσκεται η Ελλάδα. Με σύμμαχο τον ήπιο καιρό η χώρα  μας διένυσε χωρίς προβλήματα και «απώλειες» τους τρεις πρώτους μήνες της εφετινής περιόδου της γρίπης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο μόνο ένας ασθενής χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω γρίπης. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε κατά το ίδιο διάστημα ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που επισκέφθηκαν γιατρό: καταγράφηκαν κατά μέσο περί τα 12 περιστατικά γριπώδους συνδρομής  ανά 1.000 κλινικές επισκέψεις. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα η αναλογία ήταν 19 κρούσματα ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες την έλευση των ιών Α και Β της γρίπης που έχουν ήδη εκδηλωθεί στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη (και) προς την Ελλάδα. Τονίζουν δε πως είναι σημαντικό το διάστημα αυτό να αξιοποιηθεί από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε να σπεύσουν να θωρακίσουν τον οργανισμό τους με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο.

Στην Ευρώπη η γρίπη έχει δείξει τα… δόντια της στη Σουηδία όπου η γρίπη παρουσιάζει έξαρση σε όλη τη χώρα, καθώς και στη Βρετανία, τη Λιθουανία και τη Γαλλία όπου υπάρχουν σποραδικά μεν αλλά συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα γρίπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (European Centre Disease Control, ECDC), κυρίαρχοι ιοί είναι οι Α και Β, με τους υποτύπους Α(Η1) και Α(Η3) να ευθύνονται για τα πιο σοβαρά περιστατικά.