Αρχική InfoTeens Υγεία Η νευρική ανορεξία “χτυπά” τους Έλληνες έφηβους

Η νευρική ανορεξία “χτυπά” τους Έλληνες έφηβους

Σήμερα αποτελεί «αρρώστια», πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστη έννοια. Όπως καταδεικνύουν μελέτες, η νευρογενής ανορεξία βρίσκει όλο και πιο πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στα Ελληνόπουλα.

Ειδικά οι έφηβοι φλερτάρουν με την απώλεια βάρους ακόμη και όταν αυτό είναι φυσιολογικό. Πάνω από το 10% των δεκαπεντάχρονων της τρίτης γυμνασίου και της πρώτης λυκείου βρέθηκε να έχει πολύ χαμηλό βάρος, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 14,4% ανάμεσά τους που επιθυμεί, αν και ελλιποβαρές, ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Η μελέτη της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών παρεκτροπών ή και διαταραχών πρόσληψης τροφής και τονίζει πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τη διατροφική ισορροπία στην ηλικία αυτή.

Η υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Άρτεμις Τσίτσικα, παιδίατρος, επισημαίνει ότι από το 2006 έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 150 εφήβους με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Από αυτούς περίπου 20 χρειάστηκαν νοσηλεία και μερικά παιδιά χρειάστηκε να διακόψουν κάποιο διάστημα την παρακολούθηση του σχολείου τους.

«Ο βομβαρδισμός των εφήβων από τα ΜΜΕ και η προβολή της εξωτερικής εμφάνισης ως βασικής προϋπόθεσης επιτυχίας και ευτυχίας οδηγούν», αναφέρει, «σε διατροφικές υπερβολές. Σ' αυτό συμβάλλει και το πρότυπο ομορφιάς της εποχής, δηλαδή το πολύ λεπτό σώμα. Η ταύτιση επαγγελμάτων όπως μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές κ.λπ. με την ψευδαίσθηση της εύκολης επιτυχίας οδηγούν τους εφήβους στην υιοθέτηση συμπεριφορών, προκειμένου να μιμηθούν τα αντίστοιχα πρότυπα».

Σύμφωνα πάντως και με τα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποίθηκε το 2010, οι Έλληνες έφηβοι παρουσιάζονται αρκετά ευάλωτοι σε διατροφικές παρεκτροπές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.