Η οδοντιατρική φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Δικαίωμα στην οδοντιατρική φροντίδα, που δεν είναι μόνο η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη έχουν τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά  και γενικά τα άτομα  με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), καθώς με ένα υγιές στόμα μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
«Δυστυχώς η πλειοψηφία των παιδιών και γενικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκτός των περίπλοκων ιατρικών προβλημάτων, έχουν πολύ κακή στοματική υγιεινή» τονίζει ο κ. Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής της  Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οποίος έχει διατελέσει  πρόεδρος της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ  ATOMA ME ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Ιnternational Association for Disability and Oral health)  και σήμερα είναι  επιστημονικός υπεύθυνος της EURODENTICA (  Eξειδικευμένο Κέντρο για  Οδοντιατρική Φροντίδα και σε ΑΜΕΑ). «Κι αυτό οφείλεται, συμπληρώνει ο καθηγητής, στο γεγονός ότι  στη χώρα μας πολλές οικογένειες αγνοούν την ύπαρξη ειδικευμένων οδοντιάτρων στον τομέα αυτό, αλλά και γιατί οι οδοντίατροι αυτοί είναι πολλοί λίγοι».

Οδοντιατρική πρόληψη για τα ΑΜΕΑ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα  δεδομένου ότι χρειάζεται  ειδική υποδομή στο ιατρείο, καθώς και επιπλέον βοηθητικό προσωπικό.
«Μόνο ο εξειδικευμένος οδοντίατρος μπορεί να προσφέρει σωστή οδοντιατρική φροντίδα , καθώς γνωρίζει τον τρόπο να επικοινωνήσει με τα  παιδιά ΑΜΕΑ,  και γενικότερα να αντιμετωπίσει τα περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, πέραν των οδοντιατρικών, που επιβαρύνουν την κατάσταση και καθιστούν την οδοντιατρική θεραπεία εξαιρετικά δύσκολη» τονίζει ο κ Κουβελάς.

Οδοντιατρική πρόληψη στο σπίτι
Ανάλογα με το ποσοστό συνεργασίας και επικοινωνίας με το περιβάλλον που έχει ο άνθρωπός μας, προσαρμόζουμε και την στοματική του υγιεινή στο σπίτι. Για ορισμένες κατηγορίες σπαστικών ατόμων ή ατόμων με νοητική στέρηση ελαφρού ή μέτριου βαθμού (αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικά αυτοεξυπηρετούμενα), υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο να διδαχτούν και να μάθουν αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη μόνα τους την προληπτική αγωγή για τη στοματική τους υγεία, καθημερινά στο σπίτι.
Αφού ο εξειδικευμένος οδοντίατρος  εκπαιδεύσει γονείς , συνοδούς και θεραπευτές, στην συνέχεια αυτοί εξηγούν στο παιδί  ότι αυτό που κάνει είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματός του έστω και αν αυτό το ενοχλεί λίγο στην αρχή. Μετά από λίγες ημέρες θα έχει συνηθίσει.

Προτιμούμε:

  • Την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που ελαττώνει κατά πολύ το χρόνο του βουρτσίσματος, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει πολύ καλά τα δόντια
  • Δεν χρησιμοποιούμε  μεγάλη ποσότητα οδοντόπαστας διότι δεν ωφελεί.
  • Στάζουμε  μία σταγόνα στο στόμα  gel φθοριούχου κασσιτέρου, όταν το παιδί κοιμάται. Το φθόριο δυναμώνει τα δόντια ενώ ο φθοριούχος κασσίτερος καταστρέφει τον στρεπτόκοκκο Mutans, που είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την πρόκληση τερηδόνας
  • Ελέγχουμε τη λήψη των υδατανθράκων, ζάχαρης – γλυκών και επιτρέπουμε στο παιδί να παίρνει γλυκό με το πρωινό και μετά τα κύρια γεύματα.
  • Δεν έχουμε γλυκά στο σπίτι σε πρώτη ζήτηση
  • Δεν επιβραβεύουμε με γλυκά τα ΑΜΕΑ, γιατί  είθισται οι γονείς να τους δίνουν περισσότερα γλυκά για να τα ικανοποιήσουν.

…Στο ιατρείο
Είναι πολύ σημαντικό  ο γονιός  σε συνεργασία με τον οδοντίατρο να καθορίσει κάθε πότε θα γίνεται έλεγχος. Πέρα από την παρακολούθηση  όμως πρέπει να αφαιρείται η πέτρα και να γίνεται φθορίωση με πολύ ισχυρό διάλυμα φθορίου που δημιουργεί έντονη ενίσχυση των επιφανειών των δοντιών. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να γίνουν προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών στα πίσω δόντια που θα προστατέψουν από την τερηδόνα τις ευαίσθητες επιφάνειές τους.
«Με τον προληπτικό έλεγχο μπορούμε να κρατάμε σε καλό επίπεδο την στοματική υγιεινή του παιδιού και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις με μολύνσεις και εξαγωγές δοντιών» αναφέρει ο κ Κουβελάς και καταλήγει «Ας δώσουμε λοιπόν στους ανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα να έχουν ένα υγιές στόμα, ώστε να μπορούν να χαμογελούν στη ζωή με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, χωρίς προβλήματα».

www.eurodentica.gr