Αρχική Νέα Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στη ζωή των μαθητών

Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στη ζωή των μαθητών

Μελέτη του Συνηγόρου του Πολίτη σε σχολεία της χώρας έδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των μαθητών, στην οικογένειά τους, στο σχολείο και στην υπόλοιπη κοινωνία. Συχνά μάλιστα οι μαθητές βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να συμμετέχουν σε συζητήσεις μέσα στην οικογένεια για την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά εισοδήματα, εν τούτοις πολλοί λίγοι μαθητές έχουν περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Τα «ευρήματα» αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνηγόρου του Πολίτη σε 22 σχολεία από διάφορες περιοχές της χώρας και στην οποία πήραν μέρος 1.211 μαθητές. Τα αποτελέσματα τυης έρευνας συζητήθηκαν από έφηβους συμβούλους του Συνηγόρου του Παιδιού στην 4η συνάντησή τους στην Αθήνα στις 28 και 29 Απριλίου 2012.

Η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων, 20 αγόρια και κορίτσια 14-18 χρόνων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συζήτησαν ακόμη για τα δικαιώματα των παιδιών που διαμένουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Τα μέλη της συγκέντρωσαν τις απόψεις μαθητών των σχολείων τους, με βάση ερωτηματολόγιο που διαμόρφωσαν με τη συμβολή των επιστημόνων του Συνηγόρου κατά την 3η τους συνάντηση

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών πιστεύουν ότι η κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή τους (89% στην οικογένεια, 82% στο σχολείο, 92% στην υπόλοιπη κοινωνία). Το 29% των μαθητών μάλιστα συζητούν στις οικογένειές τους την πιθανότητα μετανάστευσης ενός τουλάχιστον μέλους της στο εξωτερικό. Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση στα οικογενειακά έξοδα (πχ. 70% των μαθητών αναφέρουν αρνητικές αλλαγές στο επίπεδο διαβίωσής τους και 60% στο χαρτζιλίκι τους), μόνο το 33% αυτών δεν έχει περιορίσει τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Παράλληλα το 20% απάντησε ότι ο ένας ή και οι δύο γονείς του έχουν χάσει τη δουλειά τους, ενώ το 82% αναφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην εργασιακή κατάσταση των γονέων τους. Οι έφηβοι κατέγραψαν και συζήτησαν προτάσεις για ένα πιο κοινωνικό και συμμετοχικό σχολείο, που θα τους κινεί το ενδιαφέρον αλλά και θα απαντά σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι έφηβοι σύμβουλοι συζήτησαν, εκτός των άλλων, και για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, με αφορμή τη διεξαγωγή βιωματικού εργαστηρίου. Οι απόψεις και οι προτάσεις των εφήβων συμπληρώνουν και ενισχύουν όσα έχουν ήδη διατυπωθεί για αυτό το θέμα από τον Συνήγορο προς το υπουργείο Παιδείας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.