Η πιο σωστή η ώρα… για εξετάσεις

Αλήθεια ξέρεις ποια είναι η κατάλληλη μέρα για να κάνεις κάποιες εξετάσεις; Φυσικά όχι εκείνη που έχεις περισσότερο χρόνο από τη δουλειά ούτε εκείνη που έχει κενό στα ραντεβού του ο γιατρός. Για να είναι πετυχημένη μια εξέταση και να δώσει σωστά αποτελέσματα, πρέπει να ακολουθήσεις ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Έτσι…
• …για να κάνεις μαστογραφία η καλύτερη στιγμή είναι περίπου 1 εβδομάδα μετά το τέλος της εμμήνου ρήσεως. Τότε, μας λέει ο γυναικολόγος Νίκος Αυγερινός, ο μαστός δεν βρίσκεται «υπό τάση» λόγω κατακράτησης υγρών, οπότε το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι το πλέον ενδεικτικό. Τις πρώτες μέρες του έμμηνου κύκλου ο μαστός είναι ακτινοσκιερός, λόγω της μεγάλης πυκνότητας του ιστού και η ακτινογραφία δεν μπορεί να δείξει πολλά πράγματα.
• …για να κάνεις κολονοσκόπηση, προτίμησε να πας πρωί πρωί με την αυγούλα. Τις περισσότερες φορές που οι γιατροί έχουν αφήσει την εξέταση για μεσημεριανή ή απογευματινή ώρα, πολύ απλά δεν μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν, επειδή οι ασθενείς δεν μπορούσαν να την υπομείνουν. Αντίθετα νωρίς το πρωί όλα γίνονται πιο εύκολα και το έντερο εξετάζεται σε όλο του το εύρος. Ο γαστρεντερολόγος Νικόλαος Γαζής μας εξηγεί ότι από το μεσημέρι και έπειτα είναι πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί η εξέταση καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν να αντέξουν την αφαγία. Το γεμάτο έντερο πάλι καθιστά τη διαδικασία αρκετά άβολη.
• …για να κάνεις καθαρισμό στα δόντια, κλείσε ραντεβού δύο εβδομάδες μετά την περίοδό σου. Τα δόντια και τα ούλα γίνονται πιο ευαίσθητα τις μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου και ίσως ταλαιπωρηθείς περισσότερο, μας λέει ο οδοντίατρος Μιχάλης Γκέκας.
• …για χειρουργείο ζήτα το πρώτο ραντεβού. Πρόσφατη έρευνα του Columbia University απέδειξε ότι τα ιατρικά λάθη είναι πιο συχνά ανάμεσα στις 3 με 4 το μεσημέρι, ενώ γίνονται πιο σπάνια το πρωί και το απόγευμα, καθώς τότε οι χειρουργοί είναι ξανά σε εγρήγορση.