Η προσκόλληση στην τηλεόραση βασικός παράγοντας παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες επανειλημμένως έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην μυϊκή ικανότητα και στις αθλητικές επιδόσεις των παιδιών.

Κάθε πρόσθετη ώρα τηλεόρασης που παρακολουθεί ένα παιδί δύο έως τεσσάρων ετών μέσα στην εβδομάδα, αυξάνει σιγά-σιγά την περιφέρεια της μέσης του μέχρι την τετάρτη δημοτικού, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την ικανότητά του στα σπορ, σύμφωνα με μία νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες, οι οποίες επίσης έχουν συσχετίσει το καθισιό μπροστά στην τηλεόραση με διάφορα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου παίδων Σεν-Ζυστίν, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό «International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση κατά την προσχολική ηλικία αποτελεί βασικό παράγοντα συσσώρευσης λίπους και αύξησης του πάχους στο δημοτικό.

Για παράδειγμα, κάθε παραπάνω ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης μέσα στην εβδομάδα από ένα παιδί ηλικίας περίπου 2,5 ετών, σχετίζεται με μια μείωση κατά περίπου ένα τρίτο του εκατοστού στην απόσταση που μπορεί να κάνει άλμα εις μήκος ένα παιδί του δημοτικού. Και, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο πιο δύσκολα τα καταφέρνει ένα παιδί στα σπορ στο σχολείο, τόσο αυτή η αρνητική προδιάθεση θα τον επηρεάζει στην ενήλικη ζωή του σε σχέση με τις κάθε είδους σωματικές δραστηριότητες, τι οποίες θα τείνει συνεχώς να αποφεύγει.

Στα πλαίσια της έρευνας, το επιστημονικό προσωπικό μελέτησε 1.314 παιδιά ηλικίας 2,5 έως 4,5 ετών ενώ ταυτόχρονα πήραν σημαντικές πληροφορίες από τους γονείς τους αναφορικά με το χρονικό διάστημα που σπαταλούσαν μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, κατά μέσο όρο 8,8 ώρες εβδομαδιαίως σπαταλούν τα παιδιά ηλικίας 2,5 ετών και 14,8 ώρες τα παιδιά ηλικίας 4,5 ετών, ενώ το 15% των παιδιών παρακολουθούσαν TV πάνω από 18 ώρες εβδομαδιαίως.

Η έρευνα έδειξε ότι, στην ηλικία των 4,5 ετών, η περιφέρεια της μέσης των παιδιών αύξανε κατά περίπου μισό χιλιοστό για κάθε πρόσθετη ώρα που το παιδί περνούσε μπροστά στην τηλεόραση μέσα στην εβδομάδα σε σχέση με τις ώρες που έβλεπε τηλεόραση στα 2,5 χρόνια του. Με βάσει τα ευρήματα της έρευνας, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ένα παιδί που παρακολουθούσε 18ώρες τηλεόρασης την εβδομάδα στην ηλικία των 4,5 ετών, έως τα δέκα του χρόνια θα είχε μία μέση μεγαλύτερη κατά 7,6 χιλιοστά εξαιτίας αυτής και μόνο της καθιστικής συνήθειάς του.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η παρακολούθηση πολλής τηλεόρασης δεν είναι καλό πράγμα», δήλωσε η Παγκάνι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά άνω των δύο ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα.