Η προστασία του πλανήτη στα χέρια των gamers!

Ένα νέο video game στρατηγικής με τον τίτλο “Fate of the World” («Η Μοίρα του Κόσμου») έχει ενθουσιάσει τις οικολογικές οργανώσεις, αλλά και τους κριτικούς που βλέπουν να «γεννιέται» ένα νέο είδος παιχνιδιών.

Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του επικεφαλής ενός φανταστικού διεθνούς οργανισμού. Σκοπός του: να σώσει τον κόσμο κατορθώνοντας να επιβάλει μεγάλη μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαφορετικά, ο κόσμος θα μετατραπεί σε έρμαιο της αύξησης των θερμοκρασιών και η κατάληξή του θα είναι μοιραία το… game over.

Το δημιούργημα της βρετανικής Red Redemption κυκλοφορεί αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010, αρχικά για Η/Υ και λίγες ημέρες αργότερα για Mac. Στόχος της εταιρίας ήταν, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, να καταστήσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής πιο προσιτό στην πολυπληθή, παγκόσμια κοινότητα των gamers. Η ιδέα για το παιχνίδι ωστόσο ήρθε μετά από ένα… μεθυσμένο δείπνο με το Μάιλς Άλεν, επικεφαλής της ομάδας δυναμικής κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος συνέβαλε και στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος. «Μεθύσαμε αρκετά και καυχήθηκα ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γύρω από οτιδήποτε», λέει ο πρόεδρος της Red Redemption Γκόμπιον Ρόουλαντς. «Μας προκάλεσε να δημιουργήσουμε ένα με θέμα την κλιματική αλλαγή».

Ο Δρ. Άλεν βοήθησε μάλιστα στην ανάπτυξη του “Fate of the World” παρέχοντας τα μοντέλα προβλέψεων που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι. Όπως ο ίδιος λέει, το παιχνίδι «επιτρέπει στον κόσμο να κατανοήσει, σε ένα εξειδανικευμένο περιβάλλον, τι είδους αποφάσεις ενδέχεται να κληθούμε να λάβουμε και καθιστά σαφές ότι δεν είναι εύκολο να δοθούν απαντήσεις: π.χ. θα πρέπει να αρχίσουμε να εξορύσσουμε κλαθράτα υδριτών (ενώσεις παγωμένου μεθανίου στην Αρκτική);»

Το παιχνίδι
Ο παίκτης καλείται να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό που έχει στη διάθεσή του για να εφαρμόσει πολιτικές με περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι επιπτώσεις τους επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη του παιχνιδιού: π.χ. εάν ο παίκτης ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, θα υπάρξουν συνέπειες για το περιβάλλον. Εάν, αντιθέτως, επιβάλει μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα υπάρξουν συνέπειες για την οικονομία,αλλά και για το διεθνή οργανισμό που διευθύνει. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο πολέμους, εξαφανίσεις ειδών και φυσικές καταστροφές, οι οποίες συχνά προκαλούνται από τα τεκταινόμενα στο παιχνίδι και τις αποφάσεις του παίκτη.