Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομική αντιμετώπιση του διαβήτη

Σε μια εποχή, όπου ο διαβήτης τείνει να γίνει πανδημία, λίγα πράγματα υπάρχουν που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν την κατάσταση. Η επαναφορά της μεσογειακής διατροφής στην κουζίνα μας και η άσκηση είναι από τα πιο σημαντικά. Ειδικά στο στάδιο του προδιαβήτη (σάκχαρα με μέτρηση από 100 και πάνω) μπορούμε με την αλλαγή του τρόπου ζωής να προλάβουμε τις επιπτώσεις.

Σήμερα, ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην περίπτωση του διαβήτη προκύπτουν από τη συνεργασία του ασθενή με το γιατρό του και την εξατομικευμένη θεραπεία. Όπως τόνισε ο κ. Λέπουρας Αντώνιος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΔΕ, Ειδικός Παθολόγος, Εξειδικευµένος στη Διαβητολογία, Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής,Επ. Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών – Κλινική Ψυχικού, σήμερα ο κόσμος δεν ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή (εκτός από τα υλικά στη μεσογειακή διατροφή πρέπει να εστιάζουμε κα ιστην αργή διαδικασία παρασκευής του φαγητού μας), φαινόμενο που σήμερα παρατηρείται κυρίως σε άτομα με χαμηλή μόρφωση και χαμηλό εισόδημα, όπου και ενδημεί κυρίως ο διαβήτης. Η κρίση φαίνεται ότι οδηγεί στην αύξηση της συχνότητας του διαβήτη. Ακόμη και στη βρεφική και νηπιακή ηλικία, η διατροφή του βρέφους είναι πολύ σημαντική. Επίσης, πολλά εξαρτώνται και από τη διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη. Με τα σημερινά δεδομένα ζωής, πάντως, οι γιατροί μιλούν για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου σε βρέφη που θα γεννηθούν με βάρος μικρότερο των 2,5 κιλών ή μεγαλύτερο των 4,5 κιλών.

Πιο συγκεκριμένα…

Οικονομική κρίση & Διαβήτης

H περιπέτεια της οικονομικής κρίσης έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ζωή μας και μια από την σημαντικότερες είναι και η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς μας προς το χειρότερο. Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Συγκεκριμένα η μελέτη MEDIS, που διεξήχθη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και περιλάμβανε δείγμα 1.000 ηλικιωμένων κατοίκων της νησιωτικής χώρας (Μυτιλήνης, Λήμνου, Σαμοθράκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κρήτης και Κύπρου), έδειξε ότι ένας στους δύο Έλληνες χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος που κατοικούν στα νησιά πάσχει από:

4 στους 10 είναι παχύσαρκοι 22% έχουν διαβήτη

Επίσης με άριστα το 10 η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στους κατοίκους αυτούς δεν ξεπερνά το 4, καθώς καταναλώνουν περισσότερο κρέας, δεν προσεγγίζουν εύκολα το ψάρι ως αντικαταστάτη του κρέατος, τρώνε πολλά γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.

Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν από την μελέτη ΑΤΤΙΚΗ της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε 3.000 κατοίκους της Αττικής) στην οποία παρατηρήθηκε σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα ότι τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά. Άλλα αίτια που οδήγησαν στα παραπάνω αποτελέσματα, ήταν το αυξημένο κόστος της υγιεινής διατροφής και η αδυναμία των συμμετεχόντων στη μελέτη να κατανοήσουν ότι είναι κακό για παράδειγμα να τρώνε 4-5 φόρες κρέας την εβδομάδα.

Παχυσαρκία, Διαβήτης και Καρδιοπάθειες συνέπειες της κρίσης

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της. Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του

γεγονότος είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο γιατί πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000, καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία παραμελώντας την ποιότητα της τροφής , δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα τα λαχανικά».