Η Σχέση: Το τρίτο πρόσωπο

του Σταύρου Καρπουχτσή, ψυχολόγου- ψυχοθεραπευτή MSc

Πολλά ζευγάρια στις μέρες μας παραμελούν τη σχέση τους, παραμελούν τον σύντροφό τους διότι δεν έχουν χρόνο, δεν προλαβαίνουν ή δεν έχει πια σημασία γι’ αυτούς, ιδιαίτερα στα ζευγάρια που υπάρχουν παιδιά, η ανατροφή των παιδιών είναι η πρώτη προτεραιότητα. Η ερωτική σχέση έχει γίνει η καθημερινή συνήθεια, η ρουτίνα, όπως τα πολυφορεμένα ρούχα που υπάρχουν πάντοτε στη ντουλάπα μας και τα φοράμε για πρόχειρα. Ξεχνάμε όμως μια πολύ βασική παράμετρο μέσα από τη στάση αυτή, ουσιαστικά παραμελούμε τον ίδιο μας τον εαυτό ή τουλάχιστον ένα πολύ σημαντικό μέρος του εαυτού μας το οποίο συνδέεται με αποθέματα και δυνάμεις βοηθητικές, τις οποίες χρειαζόμαστε στις δυσκολίες αλλά πολύ περισσότερο είναι ενισχυτικές δυνάμεις για την ψυχική μας ευεξία και την ποιότητα ζωής.

Τι είναι η σχέση του ζευγαριού; Με τι μοιάζει;

Ξεκινώντας τη συζήτηση για τη σχέση του ζευγαριού σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για κάτι τρίτο, ένα «τρίτο» μεταφορικά πρόσωπο το οποίο είναι πέρα από τον έναν ή τον άλλον σύντροφο. Πρόκειται μάλλον για μια ξεχωριστή οντότητα, κάτι που δημιουργείται από την ένωση και τη συμφωνία δύο ανθρώπων και το οποίο μετά τη στιγμή της δημιουργίας του είναι αυτόνομο, τρίτο και ανεξάρτητο αποκτά τη δική του υπόσταση. Θα μπορούσαμε να πούμε ίσως ότι η σχέση του ζευγαριού είναι ένα πλάσμα. Έχει δική τους ξεχωριστή ύπαρξη, δική του ζωή, ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες. Είναι κάτι που γεννιέται, ωριμάζει, τρέφεται, καρποφορεί, δηλητηριάζεται, κάνει τον κύκλο του, πεθαίνει, ανασταίνεται και πολλά άλλα ρήματα που καταδεικνύουν την αυτόνομη ύπαρξη της σχέσης. Λέξεις και φράσεις που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε στη σχέση μας και με το δικό μας τρόπο υπονοούμε την σχέση ως τρίτο πρόσωπο.

Δείτε το άρθρο αυτό σαν ένα κάλεσμα να σκεφτείτε τη δική σας σχέση, φανταστείτε την ως τρίτη ύπαρξη, ανεξάρτητη και ξεχωριστή από εσάς και τον σύντροφο σας, ένα πλάσμα αυθύπαρκτο. Σκεφτείτε… Αν η σχέση σας με τον σύζυγο, τον σύντροφό σας ήταν ένα πλάσμα, ένα ον, τι πλάσμα θα ήταν; Τι μορφή θα είχε; Αυτό που σκεφτήκατε πρώτα, που σας ήρθε πρώτα στο μυαλό αυτό είναι πιο κοντά σε αυτό που έχετε στην ψυχή σας πριν παρέμβει ο νους με τις διάφορες ορθολογιστικές και λογικές λειτουργίες του.

Θα μπορούσατε ας πούμε να φανταστείτε τι μορφή έχει; Πόσο μεγάλο είναι; Αν είναι ψηλό ή κοντό..Αν έχει χρώμα… Τι χρώμα έχει… … Φανταστείτε το ως κάτι ζωντανό. Τι ανάγκες έχει; Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να επιβιώσει; Τι μπορείτε να κάνετε για την ευεξία του; Με ποιους τρόπους το δηλητηριάζεται; Από τι κινδυνεύει; Τι λέτε…;

Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό το τρίτο ον, τι μπορείτε να προσφέρεται στη σχέση ώστε να μπορείτε να αντλήσετε από αυτήν και όχι μόνο τι κάνει ο σύντροφος ή εγώ για τον άλλον αλλά τι κάνουμε εμείς για τη σχέση μας. Προσπαθήστε να αντλήσετε από τη σχέση και όχι από τον σύντροφο σας…

info
Σταύρος Καρπουχτσής
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής MSc
Γρηγ. Λαμπράκη 10 & Ν.Εγνατία, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο/FAX 2310 912382

info@epilysi.com
www.epilysi.com