Αρχική InfoSchool Λύκειο Η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά»

Η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά»

Πανεπιστήμιο-22-660x495 Την τελική του πρόταση για το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για το το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας με σκοπό να αντιμετωπιστούν, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, παθογένειες και στρεβλώσεις των τελευταίων 20 ετών. Η ίδρυση και η λειτουργία Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρωτίστως στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διαμέσου του κατακερματισμού γνωστικών αντικειμένων ή ελλιπών προγραμμάτων σπουδών, οδηγούν σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα.

Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη θεωρείται ένα εγχείρημα υψηλής σπουδαιότητας, εθνικής σπουδαιότητας, διότι η παράταση της σημερινής απαράδεκτης, χωρίς ορθολογισμό πραγματικότητας, αδικεί τη Νέα Γενιά, την ελληνική οικογένεια, τη γνωστική διαδικασία, την εκπαιδευτική διαδικασία που οφείλει η Πολιτεία στους πολίτες της, αλλά και την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, που απαιτεί πρωτίστως ένα ικανό και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση, τα Ιδρύματα από 40 (24 στα Πανεπιστήμια και 16 στα ΤΕΙ) θα μειωθούν στα 34 (21 στα Πανεπιστήμια και 13 στα ΤΕΙ). Σήμερα τα τμήματα είναι 534 εκ των οποίων στο μηχανογραφικό δελτίο της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2012 - 2013 είχαν συμπεριληφθεί τα 481. Μετά την αναδιάταξη του σχεδίου «Αθηνά», τα τμήματα θα είναι 384, εκ των οποίων 134 στα ΤΕΙ και 250 στα ΑΕΙ. Δηλαδή καταργούνται συνολικά 150 τμήματα (ή 97 από το Μηχανογραφικό του 2012-13).

Σημειώνεται ότι 28 τμήματα εκ των 534 (εκτός των 384) έχουν μεταβατική λειτουργία έως την ολοκλήρωση του Ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, για την αποφοίτηση των εισακτέων 2012-2013
και προηγούμενων ετών. Οι σχολές είναι σήμερα 85. Με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα είναι 47 στα ΤΕΙ και 100 στα Πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, ενοποιούνται τα κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Συγκεκριμένα οι 10 διαφορετικοί τίτλοι και τα 36 τμήματα
των ΤΕΙ εντάσσονται πλέον σε ένα ενιαίο Τμήμα με τίτλο: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, με κατευθύνσεις τα εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ –
όπως, π.χ. το ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ, τις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, τις ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ενώ δημιουργούνται συνολικά 9 Τμήματα σε όλη τη χώρα. Ενοποιούνται τα κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΕ. Συγκεκριμένα, οι 4 διαφορετικοί τίτλοι και τα 13 τμήματα των ΤΕΙ εντάσσονται πλέον σε ένα ενιαίο τμήμα με τίτλο ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕ, με κατευθύνσεις τα εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα όπως το ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ, το ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, το ΔΟΜΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ και το ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. Δημιουργούνται συνολικά 5 Τμήματα σε όλη τη χώρα.Ενοποιούνται τα κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ. Συγκεκριμένα, οι 11 διαφορετικοί τίτλοι και τα 22 τμήματα των ΤΕΙ εντάσσονται πλέον σε ένα ενιαίο Τμήμα με τίτλο ΜΗΧΑΝΙΚOI ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ και με κατευθύνσεις τα εξειδικευμένα γνωστικά αντικείμενα της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, όπως των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ, των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και των ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ. Δημιουργούνται συνολικά 9 Τμήματα σε όλη τη χώρα.

Για να δείτε το πλήρες κείμενο του σχεδίου Αθήνα πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμό ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

Βάσει της τελικής πρότασης εκτιμάται ότι λιγότεροι φοιτητές θα μετακινηθούν, ο αριθμός των διδασκόντων και των υπαλλήλων δεν θα μεταβληθεί, θα μειωθεί όμως κατά 4% ο αριθμός των εισακτέων του επόμενου έτους. Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η τελική πρόταση είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών, λέγοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί κατά τη συζήτηση το σχεδίου «Αθηνά» στη Βουλή.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.