Θεοφανία Παπαθωμά: “Κάθε μητέρα πρέπει να μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της”

Είναι από τις γυναίκες που δεν διστάζουν να αφήσουν τη δουλειά και να αφοσιωθούν στην ανατροφή του παιδιού της. Η θεοφανία Παπαθωμά μπορεί να έχει αρκετό καιρό να εμφανιστεί στην μικρή οθόνη αλλά είναι κάτι που δεν το έχει μετανιώσει καθόλου, αφού ο πεντάχρονος γιος της έχει τον πρώτο ρόλο στην ζωή της.

Συνέντευξη στη Ρόη Γενεράλη


– Θεοφανία, θα ήθελα αρχικά να μου πεις πόσο χρονών είναι ο γιος σου και ποια ήταν μέχρι τώρα η πιο δύσκολη στιγμή που έχεις περάσει στο πλάι του;

Ο γιος μου είναι 5 χρόνων σήμερα. Δε με έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα. Είναι καλό παιδί κι ήσυχο. Τα παιδιά όμως απορροφούν όλοι την ενέργειά μας. Καμιά φορά αυτό είναι εξοντωτικό.

– Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που λείπει από τα παιδιά σήμερα;
Λείπει η αγάπη κι η προσοχή. Οι μάνες είναι στις δουλειές, τα παιδιά είναι παρατημένα. Κανείς δεν ασχολείται με τις ανάγκες τους, με την ψυχή τους. Χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όλη μέρα. Αυτό που παρατηρώ είναι η έλλειψη παιδείας των γονιών. Μιλάνε στα παιδιά άσχημα. Δημιουργώντας τους συμπλέγματα σε μικρή ηλικία.

– Θα ήθελες να μεγαλώνεις το παιδί σου σε μια επαρχιακή πόλη; Αν ναι, γιατί δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα;
Η ζωή μου είναι στην Αθήνα. Το παιδί μου μεγαλώνει εδώ. Επισκεπτόμαστε την επαρχία μιας κι είμαστε από τους τυχερούς που έχουν αυτή την εναλλακτική. Ζούμε σε μια περιοχή που υφίσταται η έννοια της γειτονιάς, με πολλά παιδιά που παίζουν όλα μαζί.

– Ο μεγαλύτερος φόβος που έχεις σχετικά με το παιδί ποιος είναι;
Είχα πολλούς φόβους τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τώρα τους έχω ξεπεράσει. Προσεύχομαι να είναι καλά. Το κάθε παιδί έχει το κάρμα του. Έχει φύλακα άγγελο που το προσέχει. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο πολύ.

– Θα ήθελες να κάνει και άλλα παιδιά;
Θα ήθελα να κάνω τουλάχιστον άλλα δύο.

– Οι καταστάσεις που βιώνουμε θεωρείς ότι είναι ανασταλτικές για ένα ζευγάρι να κάνει παιδιά;
Το άγχος επηρεάζει την υγεία πολύ. Πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδιά από το άγχος. Είναι γνωστό αυτό.

– Αγαπάς όλα τα παιδιά και σου αρέσει, όπως έχεις πει, να τα βλέπεις να γελάνε. Θα ήθελες να υιοθετήσεις ένα παιδάκι ή να γίνεις ανάδοχη μητέρα;
Θα μπορούσα να μεγαλώσω και ξένα παιδιά. Ναι. Καλύτερα όμως να πάρουν πρώτα αυτοί που δεν έχουν.

– Έχεις μετανιώσει που τα τελευταία χρόνια έχεις δουλέψει ελάχιστα;
Ήταν επιλογή μου. Δεν το μετάνιωσα ούτε μια στιγμή. Έμεινα δίπλα στο παιδάκι μου και το μεγάλωσα με ησυχία. Δεν του έλειψε η μαμά του. Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα. Μην αφήνετε τα παιδιά σας στο έλεος μιας ξένης γυναίκας που δεν τα αγαπάει, αυτό είναι σίγουρο. Η καριέρα δεν έχει σημασία, ούτε τα λεφτά. Αυτά είναι για τους ανόητους ανθρώπους. Αποφασίσατε να φέρετε στον κόσμο μια ψυχή. Είστε υπεύθυνοι γι’ αυτό. Αναλάβετε τις ευθύνες όλες! Όχι τις μισές! Τα παιδιά δε μεγαλώνουν καλά με ξένες μητέρες. Μεγαλώνουν σαν ορφανά. Ούτε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, διότι δεν ξέρουν και χαλούν το χαρακτήρα των παιδιών.

– Πόσο εύκολο είναι να γράψεις κάτι για τα παιδιά;
Αν αισθάνεσαι τα παιδιά είναι εύκολο. Αν η καρδιά σου είναι ανοιχτή και δεν έχει σκληρύνει, καταλαβαίνεις τι θέλουν να ακούσουν.

– Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο αυτό τον καιρό;
Τελείωσα μόλις τη δεύτερη μικρού μήκους ταινία μου. Έχω αρκετά πράγματα στο μυαλό μου. θα δούμε τι θα πραγματοποιηθεί.

– Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει μέχρι τώρα στην ανατροφή του μικρού;
Λάθη κάνουμε όλοι μας. Δεν είναι δυνατό να μην κάνεις λάθος. Το θέμα είναι να αναγνωρίζεις το λάθος σου και να μην το επαναλαμβάνεις.


– Κάποια στιγμή τα αγόρια δένονται περισσότερο με τους πατεράδες τους; Θέλουν να κάνουν πράγματα με αυτούς; Πιστεύεις ότι θα ζηλεύεις;

Να ζηλεύω που θα αγαπάει τον πατέρα του και θα τρέχει από πίσω; Αλλοίμονο! Μακάρι! Θα με χαροποιήσει πάρα πολύ! Γιατί να ζηλέψω; Τώρα όμως είναι κολλημένος επάνω μου σα στρείδι.