Ιστιοσανίδα: Τα παιδιά του ανέμου

Ένα από τα κατεξοχήν καλοκαιρινά θαλάσσια σπορ είναι η ιστιοσανίδα, το γνωστό σε όλους μας windsurfing. Η ιστιοσανίδα αν και είναι από τα γνωστότερα σπορ του πλανήτη, στη χώρα μας μόλις τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση και υπάρχει ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους να ασχοληθούν ενεργά με αυτό το άθλημα. Αν και φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο, επί της ουσίας το windsurfing στηρίζεται στο τρίπτυχο απόλυτη αυτοσυγκέντρωση, τέλεια ισορροπία και σχετική ταχύτητα πάνω στη σανίδα. Είναι ένα άθλημα όπου το ανθρώπινο σώμα γίνεται ένα με τα στοιχεία της φύσης: τον άνεμο και την θάλασσα.
Οι λιλιπούτειοι φίλοι μας θα το λατρέψουν καθώς θα νιώσουν μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας καθώς “σκίζουν” τα κύματα της θάλασσας γυμνάζοντας δυναμικά τους ώμους, τα χέρια και τη μέσή τους ενώ βελτιώνεται αισθητά η ισορροπία και η ευλυγισία τους. Η εκμάθηση της ιστιοσανίδας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικών δασκάλων προπονητών που θα καθοδηγούν το παιδί και θα το συμβουλεύουν για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται εντός και εκτός θάλσσας. Είναι γεγονός ότι στα πρώτα του μαθήματα το παιδί θα αντιμετωπίσει ορισμένες δυσκολίες μέχρι ώτου να συνηθίσει να ισορροπεί πάνω στη σανίδα γεγονός που συνεπάγεται με ενδεχόμενες πτώσεις, οι οποίες όμως θα ελαχιστοποιηθούν όταν βρει τα “πατήματά” του πάνω στη σανίδα.
Η μικρή ηλικία των παιδιών αποτελεί πλεονέκτημα κατά την εκμάθηση του αθλήματος καθώς το παιδί θα προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα και θα αφομειώσει ευκολότερα τις βασικές τεχνικές που απαιτούνται. Εξάλλου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έκρινε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μια καινούρια αγωνιστική κατηγορία windsurfing, κατάλληλη για παιδιά μικρότερης ηλικίας, το Bic Techno 293 One Design που βάσει κανονισμών απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 17 ετών. Στο πρώτο στάδιο εκμάθησης, οι αρχάριοι θα λάβουν τις βασικές γνώσεις για να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό τους και να ταξιδεύουν με ασφάλεια σε ανέμους μέτριας έντασης. Στο δεύτερο στάδιο, όντας πλέον προχωρημένοι θα διδαχθούν τεχνικές και πλεύσεις με ισχυρότερους ανέμους, χρησιμοποιώντας πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό, θα μάθουν άλματα και μανούβρες.
Το παιδί που επιθυμεί να ασχοληθεί με την ιστιοσανίδα θα πρέπει να γνωρίζει καλό κολύμπι ενώ θα πρέπει έχει ιατρική βεβαίωση από τον οικογενειακό γιατρό ότι μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες.


Σχολές εκμάθησης ιστιοσανίδας:

* Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, τηλ. 2108962416
*Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βάρης – Βάρκιζας, τηλ. 210 8974305