Αρχική InfoMommy Υγεία Κάνεις ολική αντικατάσταση ισχίου και περπατάς σε λίγες ώρες

Κάνεις ολική αντικατάσταση ισχίου και περπατάς σε λίγες ώρες

Η κύρια αιτία των νόσων της άρθρωσης του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου δηλ. η αρθροπάθεια. Αυτή η φθορά γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση, αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας.
Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, η οποία συνεχίζεται για χρόνια  και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία δύσκαμπτη άρθρωση του ισχίου.
H αντικατάσταση του ισχίου είναι μια συνηθισμένη θεραπεία για την σοβαρή αρθροπάθεια. Η επιτυχής αντικατάσταση του ισχίου φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου.

Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της νέας  μη τραυματικής, ανώδυνης  χειρουργικής  μεθόδου  (ΑMIS) που χρησιμοποιείται πλέον για την ολική αντικατάσταση (αρθροπλαστική) του ισχίου,  καθώς οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο!

Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που χειρουργούνται με την νέα μέθοδο, όχι μόνο  μπορούν να περπατήσουν (με πατερίτσες) λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, αλλά και να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους μόλις δύο εβδομάδες μετά την  επέμβαση.
«Τα θεαματικά αποτελέσματα της νέας μεθόδου οφείλονται κυρίως στον τρόπο προσπέλασης του ισχίου, καθώς δεν τραυματίζονται καθόλου οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του ποδιού» αναφέρει ο Δρ. Γεώργιος Δημάκης Ορθοπεδικός Χειρουργός  Τραυματολόγος  εξειδικευμένος στις προηγμένες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων (ισχίου-γόνατος-ποδιού).
«Εκτός από το δέρμα, συμπληρώνει ο κ. Δημάκης κατά τη διάρκεια της επέμβασης ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς, χωρίς να τους τραυματίζουμε».

Πλεονεκτήματα της μεθόδου AMIS
Πολλά και ποικίλα είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα χειρουργική μέθοδος AMIS στους ασθενείς με πρόβλημα ισχίου. Τα κυριότερα είναι:

 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος σε σύγκριση με “συμβατικές” επεμβάσεις, γιατί δεν κόβονται μυς.
 • Συντομότερη αποκατάσταση. Η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες  μπορεί να αρχίσει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.
 • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
 • Μικρή ουλή του δέρματος. Η τομή του δέρματος είναι 6 με 8 cm, σε αντιδιαστολή  με τα 15cm  της «συμβατικής» επέμβασης
 • Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Λιγότερη απώλεια αίματος, λόγω της διατήρησης των μυών.
 • Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες, και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανός
 • Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης. Η διατήρηση των μυών βελτιώνει την σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων, που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητος
 • Αποτροπή της χωλότητας.  Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας.
 • Συντομότερη επιστροφή στη φυσιολογική ζωή.  Η πλειοψηφία των χειρουργημένων  μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες που έγιναν στην Ελβετία, οι περισσότεροι  από τους ασθενείς οι οποίοι  υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου  με τις κλασικές, (οπισθοπλάγια ή πλάγια) προσπελάσεις, ένα χρόνο μετά παρουσίασαν ινώδη εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου μυ, που είναι ο βασικότερος μυς του ισχίου. Αντίθετα οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με προσπέλαση ΑΜΙS παρουσίασαν ανατομία παραπλήσια με την φυσιολογική. Τέλος η AMIS μπορεί να εφαρμοσθεί και σε  κατάγματα του ισχίου, με τα ίδια πλεονεκτήματα.

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου...

...αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης με πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα.
Μια πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κύπελλο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας).
Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευασμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κύπελλο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπέλλου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα.
Η  χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, είναι μια δοκιμασμένη εδώ και 70χρόνια και προσφέρει στον ασθενή:
Μείωση   και σταδιακή εξαφάνιση του πόνου
Ανάκτηση της κινητικότητας
Βελτίωση της ποιότητας ζωής με κοινωνική ζωή
Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο www.advancedorthopedics.gr,


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.