Καθαρά Δευτέρα στη Μεθώνη για του Κουτρούλη το γάμο

Ανάμεσα στις καλύτερες προτάσεις για απόδραση το τριήμερο της Αποκριάς είναι η Μεθώνη αλλά και η γειτονική Πύλος. Στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, κατεβαίνοντας το δρόμο από Καλαμάτα θα αντικρίσετε πρώτα την Πύλο και το μαγευτικό πέλαγος. Συνεχίζοντας θα βρεθείτε στην εξίσου όμορφη και ιστορική κωμόπολη της Μεθώνης, που αυτή την εποχή του χρόνου είναι γνωστή για τον μεγαλύτερο γάμο της χρονιάς: Το γάμο του Κουτρούλη!

Σε όποιο και από τα δύο μέρη και εάν επιλέξετε να μείνετε θα περάσετε το ίδιο καλά, αφού οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές και εννοείται πως πρέπει να δείτε και τα δύο. Έαν ταξιδεύετε από Αθήνα δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 3-3,5 ώρες για να φτάσετε εκεί ενώ η φυσική ομορφιά του τόπου, για όσους δεν έχετε ήδη πάει εκεί για καλοκαιρινές διακοπές, θα σας αποζημιώσει.

Αρκετές πανέμορφες παραλίες, δύο επιβλητικά κάστρα σε Μεθώνη και Πύλο ένω ένα τρίτο εξίσου όμορφο στέκει στην κοντινή πόλη της Κορώνης, που αξίζει επίσης να επισκεφτείτε. Το μέρος προσφέρεται για βόλτες στη φύση, περιήγηση στα σοκάκια των παραδοσιακά και αμφιθεατρικά χτισμένων κωμοπόλεων ενώ θα βρείτε και αρκετά μέρη για χαλάρωση δίπλα στο κύμα.

Όσο για το καρναβάλι, θα έχετε την ευκαιρία να ξεφαντώσετε όλο το τριήμερο αφού στην Πύλο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή με την παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών ενώ την Καθαρά Δευτέρα είστε όλοι καλεσμένοι στον γάμο του Κουτρούλη.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στις αρχές του 14ου αιώνα. Ο καβαλλάριος (ιππότης) κυρ Ιωάννης ο Κουτρούλης, που πιθανώς ζούσε στη Μεθώνη, συγκατοίκησε με γυναίκα που είχε φύγει από το συζυγικό σπίτι μετά από σκάνδαλο, όπως φαίνεται. Η μη νόμιμη αυτή συγκατοίκηση τράβηξε την προσοχή της εκκλησίας, η οποία αφόρισε τη γυναίκα. Πέρασαν εν τω μεταξύ 17 χρόνια, και ο Κουτρούλης, μη εννοώντας να απομακρυνθεί από τη γυναίκα, πάντοτε προσπαθούσε να του επιτραπεί να την παντρευτεί νόμιμα. Πόσο μεγάλο θα ήταν το σκάνδαλο, και επομένως πόσο γνωστό στη μικρή κοινωνία της Μεθώνης, ο καθένας το φαντάζεται. Ο νόμιμος και πρώτος σύζυγος που αντιδρούσε, για δεκαεφτά χρόνια βασάνιζε τον Κουτρούλη. Τα πράγματα όμως μεταβλήθηκαν το Μάιο του 1394.

Ο Πατριάρχης Αντώνιος ο Δ’, στον οποίο η αφορισθείσα παρουσίασε διαζύγιο που είχε γίνει επί του εν τω μεταξύ αποθανόντος επισκόπου Μεθώνης Καλογεννήτου, με το οποίο ο γάμος θεωρούνταν νομίμως διαλελυμένος, αναγνώρισε το δίκιο της και με γράμματά του και προς τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και τον επίσκοπο Μεθώνης επίτρεψε την με τις ευχές της εκκλησίας τέλεση του γάμου, εάν όμως αποδεικνυόταν ότι ο Κουτρούλης δεν είχε καμιά ιδιαίτερη σχέση με τη γυναίκα, με την οποία συγκατοικούσε, για όσο αυτή ζούσε με τον πρώτο σύζυγό της.

Τι αποδείχτηκε δεν ξέρουμε φαίνεται όμως ότι η ανάκριση των ιεραρχών πιστοποίησε την αθωότητα του Κουτρούλη και έτσι ο γάμος έγινε. Αν θα γίνει ή όχι ο γάμος, συζητιόταν για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια, και όταν επιτέλους έγινε, έγινε το ζήτημα της ημέρας. Στα στόματα των γυναικών και των περιέργων θα περιφερόταν αναμφίβολα η φράση “‘Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος”, όπου όλη η σπουδαιότητα έπεφτε στο ρήμα “έγινε”.

Στα επόμενα χρόνια, η αναβίωση του εθίμου βασίστηκε στη θέληση των κατοίκων της Μεθώνης να γιορτάζουν τα Κούλουμα στον επιβλητικό εσωτερικό χώρο του κάστρου. Κάθε χρόνο ξετυλίγεται αυτή η ιστορία αγάπης και οι διάλογοι εμπλουτίζονται με θέματα από την επικαιρότητα και άφθονη σάτιρα.

Μετά την τέλεση του γάμου ακολουθεί γλέντι με πολύ χορό, κρασί και παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.