Καθαρές δουλειές

Εξειδικευμένα καθαριστικά προϊόντα για το μελάνι, τα λίπη, τα λάδια, τις δαχτυλιές ή τη σκουριά… Με την πρώτη «ανάγνωση», αυτή η ποικιλία αποκαλύπτει ότι η καθαριότητα αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά. Μια δεύτερη όμως, ματιά, ξετυλίγει μπροστά μας μια διαφορετική ιστορία: τα περισσότερα από τα οικιακά καθαριστικά προϊόντα, διαλύουν μεν τους ρύπους, αλλά εξαιτίας της σύνθεσής τους, ενδέχεται να ρυπαίνουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό το περιβάλλον. Από το δίλημμα «καθαρό σπίτι ή καθαρό περιβάλλον» μας βγάζουν τα «οικολογικά» απορρυπαντικά, οι πρακτικές συνταγές για καθαριστικά και – ασφαλώς- η ορθολογική χρήση των κοινών απορρυπαντικών.

Επιστροφή στα πρακτικά
Για τις επιφάνειες. Αναμίξτε 600 ml λευκού ξiδιού, 20 – 30 σταγόνες ευκαλύπτου και 300 ml νερό. Ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε (π.χ. νεροχύτη, πλακάκια ή και τη συσκευή του τηλεφώνου) και σκουπίστε με ένα πανί.
Για το ψυγείο. Διαλύστε 4 κουταλιές μαγειρικής σόδας σε 4 κουταλιές νερό. Βουτήξτε σε αυτήν την πάστα την άκρη ενός πανιού και τρίψτε τις εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου. Θα περιοριστεί η ανάπτυξη μικροβίων και θα εξαλειφθούν οι μυρωδιές.
Για τα τζάμια. Αναμίξτε ένα μέρος ξiδιού με ένα μέρος νερό.
Για τo νεροχύτη. Διαλύστε 25 g μαγειρικό αλάτι σε 300 ml νερό.
Για τα πλαστικά και ξύλινα παιχνίδια. Διαλύστε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε 600 ml νερό. Μπορείτε είτε να βουτήξετε σε αυτό το παιχνίδι για να μουλιάσει είτε να το «περάσετε» με ένα πανάκι.
Για τα λούτρινα. Κλείστε το παιχνίδι σε μια σακούλα μαζί με αρκετή μαγειρική σόδα. Ανακινήστε το έτσι ώστε η σόδα να απλωθεί σε όλη την επιφάνειά του. Μετά από μερικές ώρες, βγάλτε το παιχνίδι από τη σακούλα και «τραβήξτε» με την ηλεκτρική σκούπα τη σόδα. Μαζί της θα έχουν φύγει οι λεκέδες και οι οσμές.

Σωστή πρακτική
Η σωστή δόση. Τα συμπυκνωμένα προϊόντα καθαρισμού έχουν ενισχυμένη δράση, οπότε χρησιμοποιούνται σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι οι …αραιωμένες εκδοχές τους. Σωστά; Αυτή είναι η λογική τους. Ωστόσο, η συμπεριφορά μας ως καταναλωτές συνήθως προκαλεί προβλήματα, αφού σπάνια ακολουθούμε τις συνιστώμενες δόσεις και χρησιμοποιούμε – από συνήθεια- μεγαλύτερες.
• Τα απολύτως απαραίτητα. Για να μην επιβαρύνετε το χώρο του σπιτιού σας με χημικά προϊόντα, προμηθευτείτε μόνο όσα θα χρησιμοποιήσετε σύντομα. Μην αγοράζετε καθαριστικά ή απολυμαντικά, απλά για να βρίσκονται στην περίπτωση που τα χρειαστείτε.
• Καμία ανάμειξη. Μην αναμίξετε δύο ή περισσότερα καθαριστικά προϊόντα. Όχι μόνο δεν θα καταφέρετε να ενισχύσετε τη δράση τους, αλλά υπάρχει κίνδυνος να παραχθούν ενώσεις βλαβερές για την υγεία και το περιβάλλον.
• Καθαριότητα vs απολύμανση. Το σπίτι πρέπει να είναι καθαρό, όχι αποστειρωμένο. Πρέπει να είναι απαλλαγμένο από μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στην υγεία, αλλά να βρίθει ωφέλιμων μικροοργανισμών που βοηθούν να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον. Η αλόγιστη χρήση απολυμαντικών καταστρέφει και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και επιβαρύνει το περιβάλλον όπου κινείστε με χημικές ενώσεις που μπορεί να σας βλάψουν.