Αρχική InfoMommy Υγεία Καθησυχάζει ο ΕΟΦ για τα ενθέματα σιλικόνης

Καθησυχάζει ο ΕΟΦ για τα ενθέματα σιλικόνης

Καθησυχαστικός στο σκάνδαλο που έχει προκύψει παγκοσμίως με εμφυτεύματα στήθους της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP), εμφανίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα ανεπιθύμητο περιστατικό στην χώρα μας και πως τα επίμαχα εμφυτεύματα έχουν ανακληθεί ήδη από τις 14 Απριλίου 2010.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, σημειώνει ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε άμεσα στην απόφαση ανάκλησης των εμφυτευμάτων στήθους με τζελ σιλικόνης της εταιρείας PIP και πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές και το Γαλλικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι, δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν από τυχόν ρήξη του εμφυτεύματος ωστόσο συστήνεται στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αναδόμησης στήθους κατά το παρελθόν και κυρίως πριν την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος, να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες οδηγίες.

Αντίστοιχα, ο ΕΟΦ έχει ενημερώσει τα Τμήματα Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών να παρακολουθούν τακτικά τους ασθενείς στους οποίους είχαν ήδη τοποθετήσει τα εν λόγω εμφυτεύματα, προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχουν στοιχεία για οποιοδήποτε κίνδυνο για την υγεία τους, σχετιζόμενο με την ρήξη του εμφυτεύματος και στην περίπτωση αυτή να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.

“Με ημερομηνία λήξης”

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα εμφυτεύματα στήθους χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα. "Τα εμφυτεύματα στήθους δεν διαρκούν μια ζωή. Κάποια στιγμή χρειάζονται αντικατάσταση", τονίζει η Βρετανική Υπηρεσία Ενημέρωσης για τα Εμφυτεύματα στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα σύγχρονα εμφυτεύματα έχουν διάρκεια ζωής 20 ως 25 χρόνια, δέκα χρόνια περισσότερα από το μέσο όρο των τύπων εμφυτευμάτων που δημιουργήθηκαν τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Σε ορισμένες χώρες που τα εμφυτεύματα είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική ανάμεσα στις νέες γυναίκες -στη Βενεζουέλα κάνουν δώρο την πλαστική επέμβαση στις έφηβες κόρες τους- σημαίνει ότι μια γυναίκα είναι πιθανό να υποβληθεί δύο φορές στην ίδια εγχείριση.

Η ιδια υπηρεσία καταγράφει τα πιθανά προβλήματα, όπως μόλυνση, αιμορραγία και διαρροή και αλλοιώσεις του ιστού του μαστού και προσωρινή απώλεια της αίσθησης.

Αμερικανοί ειδικοί προειδοποίησαν φέτος ότι οι περισσότερες γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν επιπλέον χειρουργική επέμβαση μέσα σε δέκα χρόνια για να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, όπως η ρήξη και η διαρροή, προβλήματα που εμφάνισαν τα εμφυτεύματα της PIP.

Η προοπτική αυτή σημαίνει ότι το κόστος εμφυτευμάτων στήθους θα πολλαπλασιαστεί με την πάροδο των χρόνων.

Ομως η χειρουργική επέμβαση "αποκατάστασης" είναι συχνά πολύ ακριβότερη, πιο περίπλοκη και διαρκεί περισσότερες ώρες, αφού πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα υπάρχοντα σημάδια και στη μετακίνηση ή αφαίρεση των παλαιότερων εμφυτευμάτων.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.