Καλή χρονιά, χωρίς πανικό για τη γρίπη

Έτοιμοι για το καμπανάκι είναι όλοι, σχολεία, εκπαιδευτικοί και υπουργείο, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, κ. Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Τα πάντα είναι στη θέση τους και όλα θα λειτουργήσουν ομαλά, αλλά κι αν ακόμη το φαινόμενο πολλαπλασιαστεί θα είμαστε έτοιμοι».
Συγκεκριμένα και πιο χειροπιαστά, πλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και με το υπουργείο Υγείας, έχει εκπονήσει μια σειρά μέτρων με σκοπό τον έλεγχο της κατάστασης. Έτσι, κάθε μέρα θα γίνεται αποτίμηση κι αν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Όταν ρωτήθηκε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσουν σχολεία, όπως ανακοινώθηκε σε άλλες χώρες, αλλά αυτό –όπως είπε- είναι κάτι που οπωσδήποτε θα το αποφασίσει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας.

Μέτρα ετοιμότητας
Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε ο υπουργός:
• Θα υπάρχει στην εκπαιδευτική τηλεόραση ειδικό πρόγραμμα εκπαιδευτικού περιεχομένου, ώστε να μην μένουν πίσω στα μαθήματα τα παιδιά που θα κριθεί απαραίτητο να μείνουν στα σπίτια τους.
• Οι εκπαιδευτικοί που θα νοσήσουν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αντικαθίστανται, ενώ ήδη έχουν δοθεί οι πιστώσεις για τις καθαρίστριες των σχολείων.
• Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή με τον αριθμό 1550 στο υπουργείο Παιδείας, στελεχωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να επικοινωνεί κάθε γονιός για ενημέρωση και παρατηρήσεις.
• Το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμα φυλλάδια που θα διανεμηθούν σε γονείς και μαθητές, ώστε να ενημερωθούν για τη θωράκιση απέναντι στη γρίπη.
• Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες γύρω από τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης.
• Στην εκπαιδευτική τηλεόραση έχει εκπονηθεί πρόγραμμα δυο εβδομάδων που θα εκλαϊκεύει τις οδηγίες για τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου, αλλά και τους γονείς.
• Έχουν γίνει οι απαραίτητες συσκέψεις και έχουν δεσμευτεί πάνω από 45.000 εμβόλια για το εκπαιδευτικό προσωπικό.
• Ο διευθυντής κάθε σχολείου θα συμπληρώνει το πρωί απουσιολόγιο, θα καταγράφει τα τυχόν κρούσματα και θα τα αποστέλλει στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν κεντρικά τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Υγείας. Σε αυτή τη φάση δεν κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός μαθητών.