Καλοκαιρινή Σχολή Ιστιοπλοϊας

Στα πλαίσια της διάδοσης και γνωριμίας με το άθλημα της ιστιοπλοΐας ο Ναυτικός Όμιλος Αρτέμιδας οργανώνει σχολές ιστιοπλοΐας με την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας, από 6 έως 9 ετών, ώστε εφόσον τους αρέσει το άθλημα να έχουν τον χρόνο να συνεχίσουν χωρίς την πίεση των σχολικών υποχρεώσεων που έχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Η ιστιοπλοΐα και τα οφέλη της για τα παιδιά
Το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι πολυδιάστατο, και πέρα της σωματικής άσκησης, οξύνει τον νου, την κρίση, την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Μοιάζει μ’ ένα θαλάσσιο σκάκι όπου ο αθλητής θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές του ανέμου, να προνοεί τις κινήσεις του αντιπάλου, να σκέπτεται σύνθετα. Γι’ αυτό άλλωστε η επίδοση εξαρτάται τόσο από το σωματότυπο όσο κι από την ευφυΐα, συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία καθώς εκτονώνει τα υπερκινητικά παιδιά και διδάσκει συγχρόνως την ευγενή άμιλλα, τη φιλία, τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια.
Επίσης μαθαίνει το σεβασμό στα στοιχεία της φύσης και το περιβάλλον ενώ παράλληλα δομεί υγιείς οργανισμούς σκληραγωγεί, γυμνάζει και λόγω της επαφής με τη θάλασσα θεραπεύει αναπνευστικά προβλήματα. Με την ύπαρξη πολλών κατηγοριών, ανάλογα με την ηλικία ή το σωματικό βάρος, μπορεί κανείς να χαίρεται το άθλημα ως τα βαθιά του γεράματα. Είναι πρόκληση να μπορέσεις να ξεπεράσεις τη δύναμη του ανέμου και να ταξιδέψεις στην κορυφή του κύματος.

Στόχος του προγράμματος
Το πρόγραμμα της σχολής είναι «εισαγωγή στην ιστιοπλοΐα», γίνεται με σκάφη κατηγορίας Optimist (διεθνή κλάση αναγνωρισμένη από την ISAF http://www.optiworld.org ) και σε δέκα μαθήματα, ένα μέσο παιδί είναι σε θέση να μάθει θέματα όπως:
• Ασφάλεια, κανόνες, προστασία από τον ήλιο, αποφυγή συγκρούσεων, ανατροπή και επαναφορά.
• Μέρη του σκάφους, τα εξαρτήματα, την ονομασία και χρησιμότητα τους, κόμπους και αρμάτωμα.
• Χειρισμός σκάφους, απόπλου, κατάπλου, τακ, πότζα, θέσεις σώματος και τοποθέτηση του βάρους στο σκάφος, ταξίδεμα όρτσα, πλαγιοδρομία πρίμα.
• Αθλητικό πνεύμα, σεβασμός των άλλων, του εξοπλισμού, ομαδικό πνεύμα και εργασία σε ομάδα κατά τη διάρκεια του αρματώματος και των δραστηριοτήτων.
• Ναυτοσύνη, αποφυγή επαφής, προσήνεμης και υπήνεμης πλευρά, αναγνώριση κατεύθυνσης του αέρα, φροντίδα του εξοπλισμού, λειτουργία πανιού ώθηση & έλξη, ρυμούλκηση, η πλεύση ως μέσο να πάμε κάπου.

Πρόγραμμα
Η διάρκεια της σχολής είναι 10 μαθήματα από δυόμιση ώρες το μάθημα Δευτέρα έως Παρασκευή, σε κάθε τμήμα συμμετέχουν 12 παιδιά. Το ωράριο του πρωινού τμήματος είναι 09:30 – 12:00 & του μεσημεριανού 12:30 – 15:00 για τις εξής χρονικές περιόδους
• 5/7 – 16/7/2010
• 19/7 – 30/7/2010
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρεία, πρακτική στη θάλασσα και στη στεριά με την χρησιμοποίηση σκάφους σε βάση ώστε να εξομοιωθεί η κίνηση στο νερό.
Σε κάθε παιδί που συμμετέχει θα δοθούν το βιβλίο «το σκάφος της Δανάης», ένα καπέλο και μια φυλλαδιοθήκη για το έντυπο υλικό των μαθημάτων.

Προϋποθέσεις
Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα χρειάζεται γραπτή δήλωση του κηδεμόνα ότι γνωρίζει κολύμπι και ιατρική βεβαίωση ότι είναι υγιές και επιτρέπεται η άθληση, αρκεί και φωτοτυπία της ιατρικής βεβαίωσης που έχει προσκομίσει στο σχολείο για τη γυμναστική.
Όλα τα απαραίτητα υλικά (σκάφη, άλμπουρα, πανιά κλπ), εξομοιωτής χειρισμών, σωσίβια παρέχονται από τον όμιλο. Ο εκπαιδευτής είναι πλήρως κατηρτισμένος και η εκπαίδευση στο νερό γίνεται με την επίβλεψη φουσκωτού ενώ και τα παιδιά εναλλάσσονται στα σκάφη.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής
Μπορείτε να επικοινωνήσετε στα γραφεία του ομίλου τηλ. 22940-83930 ή με τον υπεύθυνο 6977 704776 jasonp66gr@yahoo.gr