Καλό Καλοκαίρι!

Αστρονομικώς… αρχή καλοκαιριού από σήμερα. Και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Μόλις 9 ώρες και 12 λεπτά η νύχτα… Σήμερα (Δευτέρα 21 Ιουνίου), στις 14:28 ώρα Ελλάδος (ή 11:28 U.T.) αρχίζει επίσημα η εποχή του καλοκαιριού και έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο ή θερινή τροπή.
Αστρονομικά η έναρξη του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο προσδιορίζεται από το γεγονός ότι σήμερα ο Ήλιος βρίσκεται στη μέγιστη απόσταση προς βορά από τον ουράνιο ισημερινό. Η απόκλισή του είναι 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά της μοίρας, ίση με την κλίση του άξονα περιστροφής της Γης. Επίσης, ο Ήλιος ανατέλλει από το πιο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα και δύει αντίστοιχα στο πιο βορειοδυτικό. Έτσι, σήμερα έχουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια μέρας και τη μικρότερη νύχτα. Για τα γεωγραφικά πλάτη που αντιστοιχούν στον τόπο μας η διάρκεια της μέρας είναι 14 ώρες και 48 λεπτά, ενώ αντίστοιχα η νύχτα είναι 9 ώρες και 12 λεπτά. Ακόμη, έχουμε την υψηλότερη άνω μεσουράνηση του Ήλιου κατά το μεσημέρι.
Μερικοί χαρακτηριστικοί αστερισμοί που κυριαρχούν στον καλοκαιρινό έναστρο νυχτερινό ουρανό είναι της Λύρας, του Κύκνου, του Ηρακλή και του Τοξότη. Από τους πιο λαμπρούς αστέρες που μπορούμε να ξεχωρίσουμε είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη, ο κόκκινος Αντάρης στον αστερισμό του Σκορπιού και οι τρεις κυανόλευκοι Βέγας, Ντένεμπ και Αλτέιρ που αποτελούν το γνωστό θερινό τρίγωνο.
Ο αστερισμός του Κύκνου είναι ένας από τους λαμπρότερος αστερισμούς του καλοκαιριού και βρίσκεται ανατολικότερα του αστερισμού της Λύρας. Αναγνωρίζεται εύκολα από το χαρακτηριστικό σχήμα του σταυρού που σχηματίζουν τα πέντε πιο λαμπρά άστρα του, στην κορυφή του οποίου λάμπει το α του Κύκνου, ο Ντένεμπ. Ο Πτολεμαίος στη «Μεγίστη» το ονομάζει «το λαμπρό άστρο της ουράς» του Κύκνου. Από τη μετάφραση των Αράβων αστρονόμων διατηρήθηκε η λέξη Ντένεμπ, που σημαίνει ουρά. Το φαινόμενο μέγεθος του Ντένεμπ είναι 1,3, βρίσκεται σε απόσταση 3.230 έτη φωτός και είναι ο πιο μακρινός αστέρας 1ου φαινόμενου μεγέθους. Η έντονη λαμπρότητά του από τόσο μεγάλη απόσταση οφείλεται στο γεγονός ότι εκπέμπει 250 χιλιάδες φορές περισσότερο φως από τον Ήλιο μας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Κύκνος ήταν επιστήθιος φίλος του Φαέθοντα, γιού του Ήλιου. Ο Κύκνος είδε τον Φαέθοντα να πέφτει στον Ηριδανό ποταμό, όταν τον κατακεραύνωσε ο Δίας. Οι αρχαίοι Έλληνες θέλουν τον Κύκνο να βυθίζεται στον Ηριδανό αναζητώντας το χαμένο φίλο του. Οι θεοί, που παρακολουθούν την επίμονη αναζήτηση, συγκινημένοι μεταμορφώνουν τον Κύκνο σε πουλί και στη συνέχεια σε αστερισμό, για να κρατήσουν αιώνια τη φιλία των δυο νέων ανθρώπων.
Πηγή: Ελευθερία