Καμπάνια για την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Με σύνθημα «πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου» ξεκινάει η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου τη μήτρας, στην οποία θα συμμετάσχει ενεργά ο δήμος της Αθήνας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, παρουσιάστηκαν οι παράμετροι μίας εκστρατείας, που στόχο έχει την πρωτοβάθμια πρόληψη μιας σημαντικής και δύσκολης ασθένειας.

Παράλληλα, φωτίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συνεισφέρει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εκστρατεία που αναλαμβάνει το υπουργείο, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο 2011-2015.

Ήδη, τα δημοτικά ιατρεία στα Πετράλωνα άρχισαν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα, που γρήγορα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημοτικά ιατρεία των Αθηνών, αλλά και πολλών άλλων πόλεων.

Στόχος της προσπάθειας είναι να αυξηθεί η πρόληψη, να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η ενημέρωση των γυναικών, ώστε από το 13% που εξετάζεται σήμερα για αυτόν τον καρκίνο να φτάσουμε στο 50%.

Στη συλλογική προσπάθεια θα ενταχθούν τα 110 κέντρα υγείας της χώρας, τα ογκολογικά νοσοκομεία αλλά και τα δημοτικά ιατρεία, τα οποία θα ενισχυθούν και θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης».

Για τη συνεργασία αυτή, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «από τα δημοτικά ιατρεία των Πετραλώνων ξεκινάει η προσπάθεια και υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν επικαλύψεις».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε, ότι το 2010 ήταν κάθετη η αύξηση των κρουσμάτων του ΑΙDS, γεγονός που πρέπει να αποδοθεί στην παράνομη μετανάστευση και τους ανεξέλεγκτους μηχανισμούς διακίνησης των ναρκωτικών και της πορνείας.

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε, ότι χρειάζεται συστηματική ενημέρωση των πολιτών, για όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν στη μη οργανωμένη πορνεία, και να επαναλαμβάνεται συστηματικά η προτροπή σε κάθε Έλληνα που δεν θέλει να αντιληφθεί τους διάχυτους κινδύνους.