«Καταλήψεων συνέχεια… «

Η 4η εβδομάδα μαθητικών καταλήψεων ξεκίνησε, ενώ των φοιτητικών έχει μπει στο 2ο μήνα. Όσοι περιμένουν να υπάρξει εκφυλισμός τους λόγω κόπωσης, μάλλον δεν έχουν καταλάβει περί τίνος πρόκειται…

Άρθρο από τον καθηγητή Βαγγέλη Ντάλη

Το σχολειό που πάνε οι κόρες μου είναι ένα από τα 900 τόσα πιλοτικά δημοτικά σχολεία. Αυτά στα οποία διδάσκονται και πληροφορική και μουσική και άλλα καλά. Όμως ακόμα δεν ξέρουμε το πρόγραμμά τους. Κάθε πρωί μαθαίνουν το πρόγραμμα της ημέρας και αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τις ειδικότητες εκπαιδευτικών που υπάρχουν διαθέσιμοι. Αν μπορούσαν τα παιδάκια του δημοτικού, μάλλον κι αυτά κατάληψη θα έκαναν!

Στα σχολεία των φωτοτυπιών και των dvd, των συγχωνεύσεων και της υπεχρηματοδότησης τα παιδιά μπορούν και αντιδρούν. Στα πανεπιστήμια οι φοιτητές επιμένουν και δεν φαίνεται να πτοούνται. Αντιθέτως, το υπουργείο έχει χάσει την ψυχραιμία του. Οι μαθητές και φοιτητές που περικύκλωσαν την περασμένη Τρίτη το υπουργείο ή διαμαρτυρηθήκαν έξω από τη Βουλή αντιμετώπισαν τη βίαιη καταστολή των ΜΑΤ. Οι μαθητές των καταλήψεων δέχονται πλέον απειλές και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Οι οποίες φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Η ΟΛΜΕ ανακοινώσε ότι «σε κάθε σχολειό στο οποίο θα επεμβαίνει η αστυνομία για να σταματήσει η κατάληψη, η ΟΛΜΕ θα καλεί τους εκπαιδευτικούς για τρίωρη στάση εργασίας για εκείνη την ημέρα» βάζοντας φρένο «στη μετατροπή του καθηγητή σε υπάλληλο της εισαγγελίας και των αστυνομικών αρχών».

Στα πανεπιστήμια στήθηκε ένας μεγάλος εκβιασμός με όπλο τη χαμένη εξεταστική. Τρομοκρατήθηκε όμως τελικά το ίδιο το υπουργείο όταν μια σειρά τμημάτων αποφάσισαν να ορίσουν εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές και όταν η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου αποφάσισε να μη χαθεί καμία εξεταστική αλλά να απλωθεί αυτή σε όλο το εξάμηνο. Τότε πέσαν οι υπουργικές μάσκες «αγωνίας» για την χαμένη εξεταστική αφού στάλθηκε εγκύκλιος που απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω εάν χρωστάνε πάνω από 5 μαθήματα και απαγορεύτηκε οποιαδήποτε εξεταστική εν μέσω ακαδημαϊκού εξαμήνου! Αντί σχολίων, να υπενθυμίσουμε απλά σε όσους δεν γνωρίζουν, ότι τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα και αποφασίζουν αυτά για τον τρόπο και το χρόνο οποιασδήποτε εξέτασης…

Ακόμα και οι φοιτητικές παρατάξεις που ψηφίζουν «ανοιχτά πανεπιστήμια» δεν υποστηρίζουν ούτε στο ελάχιστο το νόμο Διαμαντοπούλου. Η εντυπωσιακότερη όμως αντίδραση προέρχεται από τους πρυτάνεις οι οποίοι παραδοσιακά είναι αντίθετοι στις καταλήψεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνούνται να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται ο ψηφισμένος νόμος!

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα». ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. Φτηνά σχολεία των οποίων τα έξοδα θα φορτωθούν στους καταχρεωμένους δήμους, βιβλία που θα αγοράζονται από τις οικογένειες, δάσκαλοι που θα πληρώνονται από χορηγούς, πανεπιστήμια που θα ελέγχονται από εταιρείες, σχολές που θα παρέχουν κατάρτιση κι όχι μόρφωση και σπουδές με δίδακτρα. Με την ανεργία να θερίζει και το μέλλον μουντό. Γι’ αυτό και αντιδρούν. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΝ.

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ. Ακούγονται όλα τα άλλα, καταστροφές σε καταλήψεις, επεισόδια σε πορείες, εισαγγελείς που θα επέμβουν, γονείς που διαμαρτύρονται για τα κλειστά σχολεία κι άλλα κι άλλα, όχι όμως η φωνή των παιδιών, οι αγωνίες και οι φόβοι τους, τα τσακισμένα όνειρά τους! Τα ίδια τα παιδιά ακούνε πολλά, απειλές για μαθήματα τα Σαββατοκύριακα, προτροπές και νουθεσίες από ένα καλά στημένο δίκτυο προπαγάνδας που βρίσκεται στο πλευρό της υπουργού. Με αποκορύφωμα την προβολή δήλωσης πρύτανη περιφερειακού πανεπιστημίου που ανέδειξε το MEGA και αναπαρήχθητε ευρέως στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. «Δεν καταλαμβάνεις το σπίτι σου, ειδικά όταν έχεις δίκιο». Πολύ σωστά κε Πρύτανη.

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ, ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΠΛΕΟΝ. Ότι κάποιος το βγάζει στο σφυρί κι εσύ μονό πληρώνοντας ενοίκιο μπορείς να παραμείνεις σε αυτό!

Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής

π ρ ο τ α σ η φροντιστήρια, Βεικου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627

e-mail : protasif@otenet.gr