Αρχική InfoTeens Υγεία Κι όμως τα γλυκά, δεν παχαίνουν τους έφηβους

Κι όμως τα γλυκά, δεν παχαίνουν τους έφηβους

Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει μια ανάσα στους μικρούς λάτρεις της ζάχαρης, καθώς απενοχοποιεί τα γλυκά ως αιτία παιδικής παχυσαρκία. Αμερικανοί ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζουν ότι τα γλυκά, όταν καταναλώνονται τακτικά από παιδιά και εφήβους, όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά έχουν θετική επίδραση στο σωματικό τους βάρος.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ειδικά όσοι έφηβοι καταναλώνουν τακτικά ζάχαρη τείνουν να είναι πιο αδύνατοι από τους υπολοίπους. Τα αποτελέσματα της μελέτης αντικρούουν έναν τεράστιο όγκο προγενέστερων ερευνών που συνδέουν την κατανάλωση γλυκών όχι μόνο με προβλήματα στα δόντια αλλά και με την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 11.000 παιδιά και εφήβους, 2 έως 18 ετών, από το 1999 έως το 2004.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα παιδιά που συνήθιζαν να τρώνε γλυκά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των εφήβων είναι ακόμη υψηλότερο, στο 26%. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που κατανάλωναν γλυκά εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία συνδέεται με εγκεφαλικά και καρδιακά προβλήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που καταναλώνουν τις σωστές ποσότητες γλυκών από μικρή ηλικία μυούνται στη «διατροφική πειθαρχία».

«Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν γλυκά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να ερμηνευθούν ως διαβατήριο στην υπερκατανάλωσή τους» προειδοποίησε η επικεφαλής της μελέτης Κάρολ Ο' Νιλ. Και προσέθεσε: «Τα γλυκά δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα. Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.