Κλιματιστικό: το αναγκαίο κακό!

Μπορείτε να φανταστείτε το σπίτι σας χωρίς κλιματιστικό; Ειδικά όταν έξω το θερμόμετρο ξεπερνάει ακόμα και τους 40ο; Κι όμως πριν λίγα μόλις χρόνια το κλιματιστικό ήταν πολυτέλεια. Σήμερα όμως –παρά την οικονομική κρίση- τα θεωρούμε μέρος της καθημερινότητάς μας. Πόσο απαραίτητα είναι όμως πραγματικά και πόσο μπορεί να κινδυνεύουμε από την συχνή κι αλόγιστη χρήση τους. Η ρύθμισή τους σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες και η ελαττωματική συντήρηση τους οδηγούν πολλές φορές σε προβλήματα υγείας.

Ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας λόγω κακής χρήσης του κλιματιστικού;

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τα κλιματιστικά προκύπτουν κυρίως από την κατάχρησή τους.

  • Επιδεινώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της νευρίτιδας.
  • Προκαλεί δυσκολία σε άτομα με προβλήματα των παραρρινίων κόλπων, προκαλώντας κεφαλαλγία και πονοκεφάλους.
  •  Τα άτομα που εκτίθενται στον κλιματισμό είναι πιο επιρρεπή σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες ασθένειες.
  • Η ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία και την υγρασία μπορούν να επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ξηρότητα στους βλεννογόνους, βήχα και συχνές λοιμώξεις.
  • Μπορεί να υπάρξει μια ξήρανση στο δέρμα και τους βλεννογόνους, με εκδήλωση ή επιδείνωση δερματοπαθειών.
  • Η κυκλοφορία του αέρα μέσω του κλιματιστικού μπορεί να μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως η νόσος των λεγεωνάριων (Legionnaires’ disease).
  • Σκόνη και μύκητες που επικάθονται ή και αναπτύσσονται στα συστήματα κλιματισμού μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να επιδεινώσουν ένα προϋπάρχον άσθμα.
  • Ο κλιματισμός σχετίζεται με χρόνια ρινίτιδα και φαρυγγίτιδα, ερεθισμό του λαιμού και βραχνάδα.
  • Ο κλιματισμός μπορεί να οδηγήσει σε παρόξυνση παθήσεις των ματιών, όπως η επιπεφυκίτιδα και η βλεφαρίτιδα, καθώς προκαλεί προβλήματα σε χρήστες φακών επαφής.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Όπως και με κάθε ασθένεια, τα πιο ευαίσθητα άτομα είναι τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυοι και οι ηλικιωμένοι, ιδίως εκείνοι με αναπνευστικά νοσήματα και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η ομάδα ανθρώπων είναι σε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο αν εκτεθεί στους κινδύνους που σχετίζονται με την κακή χρήση του κλιματιστικού που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης, οι εργαζόμενοι μέσα σε κακώς κλιματιζόμενα κτήρια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, λόγω παραμονής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας μέσα σε αυτούς τους χώρους αλλά και επιβάρυνσης από την κακή ποιότητα του αέρα που υπάρχει σε αυτά τα κτήρια.

Απομακρύνετε τους κινδύνους

Οι βασικοί κανόνες για τη χρήση του κλιματιστικού με ασφάλεια είναι:
• Καθαρισμός των φίλτρων συχνά, ανάλογα με την χρήση τους. Μια καλή ιδέα είναι να ελέγχει κανείς τα φίλτρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών. Η πιο συχνή χρήση, ωστόσο, ενδέχεται να απαιτεί τον έλεγχό τους κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες.
• Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία σε λογικές τιμές (μεταξύ 25 ° και 27 ° C), έτσι ώστε να μην ζεσταίνεστε, αλλά ούτε και να κρυώνετε. Εκτός του ότι αποφεύγετε την ψύξη, περιορίζετε την σπατάλη ενέργειας και χρημάτων και συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τη ρύθμιση του θερμοστάτη σας κάτω από τους 25 °C, η κατανάλωση ενέργειας (και συνεπώς το σχετικό κόστος) θα αυξηθεί κατά σχεδόν 15%!!
• Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού σας και ξεσκονίζετε τακτικά κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια που μπορεί να πιάσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.
• Μην κάθεστε εκεί που «χτυπάει» το κλιματιστικό για πολύ ώρα. Αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές περιβάλλοντος – από το ψυχρό εσωτερικό περιβάλλον στον θερμό εξωτερικό χώρο.
* Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.

Πως λειτουργεί το κλιματιστικό
Τα air condition λειτουργούν με μια αντλία θερμότητας. Αυτό που κάνουν οι αντλίες είναι να ανταλλάσσουν θερμοκρασία μεταξύ δύο κυκλωμάτων αέρα ή νερού. Υπάρχουν λοιπόν δύο εξαρτήματα (ένα έξω και ένα μέσα στο σπίτι) τα οποία ρουφάνε αέρα, τον στέλνουν και τα δύο στην αντλία στην οποία ανταλλάσσουν την θερμοκρασία τους, και τον επιστρέφουν πάλι πίσω (το μέσα πάει πάλι μέσα στο σπίτι και το έξω, έξω). Όταν θέλουμε κρύο στο σπίτι, τότε παίρνουμε θερμό αέρα από μέσα και τον κρυώνουμε. Η ενέργεια που κάνει όλο αυτό δυνατό, έρχεται από την αντλία (κομπρεσέρ) που είναι κρεμασμένη στον τοίχο και είναι ηλεκτρική. Όσο πιο ζεστός είναι ο αέρας που ζεσταίνουμε απ΄έξω, τόσο πιο πολύ ρεύμα καίμε.

Οι συμβουλές της Green peace
H διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση συμβουλεύει τους καταναλωτές να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα σημεία εάν αποφασίσουν να αγοράσουν κλιματιστικό, και προτείνει: «Εγκαταστήστε το κατάλληλο μέγεθος κλιματιστικού ανάλογα με το μέγεθος του χώρου (επιφάνεια δαπέδου, όγκο) και τα ψυκτικά φορτία. Μια μεγάλη μονάδα δεν είναι απαραίτητα καλύτερη γιατί δεν θα ψύξει τον χώρο ομοιόμορφα. Η σωστά διαστασιολογημένη μονάδα λειτουργεί πιο αποδοτικά για περισσότερο χρόνο, σε αντίθεση με μια μεγαλύτερη μονάδα που κάνει συνεχείς κύκλους λειτουργίας. Η απόδοση του συστήματος βελτιώνεται όταν το εξωτερικό τμήμα του μηχανήματος προστατεύεται από την άμεση έκθεσή του στον ήλιο και τους ισχυρούς ανέμους. Η τοποθέτηση της εσωτερικής μονάδας γίνεται σε συνάρτηση με την γεωμετρία του χώρου. Η διεύθυνση του αέρα ρυθμίζεται από τα πτερύγια της μονάδας να έχει κατεύθυνση προς τα πάνω, αφού ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και κινείται προς τα κάτω. Ο καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας είναι απαραίτητος μια φορά τον μήνα ή ανάλογα με την χρήση.
Προσοχή στο ψυκτικό: Το πρόβλημα με τα κλιματιστικά δεν είναι μόνο ότι είναι ενεργοβόρα. Δυστυχώς, ένα άλλο πρόβλημα είναι συνήθως το ψυκτικό που χρησιμοποιούν. Παλιότερα, τα χρησιμοποιούμενα ψυκτικά κατέστρεφαν το όζον της στρατόσφαιρας. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει, μόνο που τα νέα ψυκτικά είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου και απειλούν το κλίμα της Γης» Περισσότερα στοιχεία αναφέρονται στην έκθεση της Greenpeace ‘Ψύξη και κλιματισμός χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη’.

Με την συμβολή του πνευμονολόγου Ελευθέριου Ζέρβα, M.D, 7η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Σωτηρία”