Κοτόπουλο με χυλοπίτες και καρύδια

Μια εύκολη συνταγή που μας γυρνάει πίσω στα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια των παιδικών μας χρόνων.

Υλικά για 6 άτομα:
1 κοτόπουλο 2 κιλά χωρίς πέτσα και κομμένο σε μερίδες
2 κουταλιές της σούπας ελειόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα
4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, χοντροκομμένες / ½ φλιτζάνι ντομάτες κονσέρβας
1 πρέζα ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυλοπίτες
1/1 φλιτζάνι καρύδια αλεσμένα
3 κουταλιές της σούπας φρέσκος κομμένος δυόσμος
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Παίρνουμε το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο μαζί σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να χρυσίσει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια, ρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στη φωτιά για 8 με 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τη ζάχαρη και ρίχνουμε αρκετό νερό ώστε να καλύψει λίγο το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, βάζουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα μέχρι να γίνει τρυφερό. Προσθέτουμε το δύοσμο, 10 λεπτά πριν σβήσουμε το κοτόπουλο. Αφού βράσει, βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε σε ένα σκεύος με καπάκι μέσα στο φούρνο στους 130ο. Στη κατσαρόλα που βράσαμε το κοτόπουλο, έχουμε αφήσει το ζωμό του κοτόπουλο και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ανεβάζουμε τη φωτιά για να πάρει βράση. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν. Μόλις βράσουν, βγάζουμε τις χυλοπίτες. Σε μια μεγάλη πιατέλα σερβίρουμε τις χυλοπίτες, βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο, το βάζουμε πάνω στις χυλοπίτες και πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα καρύδια.